Ronja Salmi ihmetteli aikoinaan Instagram storyn puolella, miksi miehet eivät puhu seksuaalisuudesta saman lailla avoimesti ja julkisesti kuin naiset tekevät. Missä ovat kaikki seksuaalisuudesta puhuvat miehet? Aloin pohtimaan aihetta tarkemmin ja mietin, miksi seksuaalisuudesta puhuminen ei ole ominaista esimerkiksi minulle, saatikka miksi en kuule muiden miesten puhuvan siitä.

Ensimmäisenä mieleni valtasi epävarmuus: Mitä seksuaalisuus edes pitää sisällään? Pikaisella googlettamisella sain vastaukseksi tämän:

”Seksuaalisuus koostuu monista asioista. Se on aistillista mielihyvää, miehenä ja naisena olemista, mutta myös fyysisen tyydytyksen hakemista. Seksuaalisuus on hellyyttä, yhteenkuuluvuutta, turvallisuutta, avoimuutta ja läheisyyttä. Siihen liittyy paljon toiveita ja odotuksia, kokemuksia ja iloja, pettymyksiä ja monia muita tunteita.”

Seksuaalisuus pitää sisällään siis aika laajan kirjon ihmisyyteen liittyviä asioita. Toisin sanoen, hurjan yksityisiä ja intiimejä asioita, jotka sisältävät paljon epävarmuutta ja keskeneräisyyttä. 

Huvittavaa, että ensimmäiset asiat, jotka itselläni kylläkin tuli mieleen miesten seksuaalisuudesta, oli seksi ja penis. Miksi? Ehkä selittävätekijä löytyy teinivuosista.

Miksi miehet eivät puhu seksuaalisuudesta?

Poikien yksi suurimpia kysymyksiä omassa seksuaalisuudessa on “olenko riittävä”. Olenko tarpeeksi pitkä, onko minulla tarpeeksi lihaksia, onko minulla tarpeeksi iso. Poikien nuoruutta vaivaa jatkuva kilpailuhenkisyys ja vertailu muihin. Mieltä painaa kysymys ”mitä voin tehdä, että kasvan oikein ja oikeanlaiseksi?”

Munan rooli epävarmuustekijänä on valtava nuorena. Niin kuin monessa muussakin asiassa myös peniksen suhteen pätee sanonta ”kun mikään ei riitä”. Vaikka vasemmasta lahkeesta löytyisi koivun halon kokoinen patukka, aina jollain on suurempi. Tai jos ei ole, kääntyy pituus itseään vastaan ja aletaan häpeilemään, kun poikkeaa ”normaalista” mitasta. Tuntuu, että miehisyyden mitta lasketaan senteissä. Ja mitä isompi sitä toimivampi. Tietenkin!

Luin myös yhden surkuhupaisan jutun tutkimuksesta, jossa käsiteltiin juuri poikien seksuaalisuutta. Jopa osalle tytöistä pojan siittimen koolla oli merkitystä, vaikka he eivät olleet edes vielä harrastaneet seksiä kertaakaan. Ja jos joku vielä kysyy, onko koolla väliä, niin on. Vaikkemme edes tiedä, mitä tuolla mystisellä sauvalla saa edes aikaan, niin silti se näyttää suurta roolia miehisyydessä.

Kysy asiantuntijalta -palstalla olisi myös tilausta urologian erikoislääkärin artikkeleille tai jopa päivystykselle, sillä kysymyksiä satelee isot kasat koskien juurikin penistä. Penis-ensyklopedian kirjoittajalle ja kuvittajalle olisi kuulemma kanssa kysyntää, näin kirjoitettiin toisessa tutkimuksessa. Eikä Poikien puhelimessakaan vältytä päivittäisiltä pippelipuheluilta.

Todellinen miehuuskoe on kuitenkin seksin harrastamisessa ja etenkin siinä kuuluisassa ja mystisessä ekassa kerrassa. Voi pojat soikoon, kun olisi aikoinaan tiennyt, että eka yhdyntäkerta on vasta sukellus omaan seksuaalisuuteen. Sen sijaan, että nuorelta kysyttäisiin joko olet harrastanut seksiä tai milloin menetit ”neitsyytesi”, olisi fiksumpaa, ja ehkä jopa uskallan sanoa kypsempää, kysyä, koetko olevasi valmis seksiin tai milloin koit olevasi kypsä seksin harrastamiseen. Siitähän omassa seksuaalisuudessa on kyse: itsetuntemuksesta, sen hahmottamisesta ja laajentamisesta. Kasvamisesta. Omien rajojen ja mieltymyksien tunnistamisesta. Kuka minä olen ja mistä minä tykkään?

Muistan itsekin ajan, kun seksin harrastamisessa suurin huoli oli peniksen koossa ja sen toiminnassa. Fokus ei suinkaan ollut nautinnossa. Kahden ihmisen välisistä tunteista. Alkuun seksikertani olivat ”selviytymistä”, omien kasvojeni säilyttämistä. ”Mies ei yksinkertaisesti voi epäonnistua sängyssä.” Näin ajattelin ja uskon myös monen muunkin nuoren miehen ajatelleen.

Miksi miehet eivät puhu seksuaalisuudesta?

Tuntuu huvittavalle näin jälkikäteen, kun ajattelee millainen kuva seksistä oli nuorena. Sisään, ulos, sisään ulos ja onnellinen päätös kaikelle tälle. Kiitos pornon ja heikon seksuaalivalistuksen. Ei koulussa puhuttu suuseksin harjoittamisesta, hyväilystä ja koskettelusta, anaaliseksistä, fetisseistä tai suutelemisesta. Keinoista lähestyä omia mieltymyksiä. Seksistä kerrottiin aika teknisesti: kiihottuminen, erektio ja siemensyöksy. MUISTA EHKÄISY! Ja ai saakeli, ennenaikainen siemensyöksy. Se jos jokin laski miehuuspisteitä. Ennenaikainen siemensyöksy kyllä muistettiin mainita biologian tunnilla, jossa muuten pitelimme banaania toisessa kädessä ja kondomia toisessa. Siis banaania. Sama kuin puhuisit 15-vuotiaalle yhä kukista ja mehiläisistä. Haikarista, jotka tuovat pehmeässä nyytissä pikkusisaren oven eteen.

Kun palaan ajatuksissani nuoruuteeni ja peilaan sitä tänä päivänä lukemiini tutkimuksiin, ymmärrän hyvin, miksi miettiessäni seksuaalisuutta mieleeni pompsahti penis ja seksi. Ovathan ne näytelleet suurta roolia koulun käytävillä ja puheissa ison osan nuoruuttani.

Jos käsitys miesten seksuaalisuudesta liitetään vahvasti reiluun kymmeneen senttiin ja sen toimivuuteen, en ihmettele lainkaan, miksi seksuaalisuudesta ei puhuta kovinkaan paljoa ääneen, ja miksi siitä puhuminen saattaa olla vaikeaa. Myös leimaantumisen riski alisuorittajaksi on läsnä, kun siirrytään puhumaan julkisesti peniksestä ja sen toimivuudesta.

”Suuren peniskeskustelun” ympärille olisin ainakin itse kaivannut teinivuosina enemmän keskustelua esimerkiksi siitä, mitä kehossani tapahtuu, miksi kiihotun jostakin, olenko ”normaali” ja saanko itkeä julkisesti.

En väitä, että peniskeskeisyys olisi yksin se syy, miksi miehet eivät puhu julkisesti seksuaalisuudestaan. Ehkä se on vain pieni osasyy tai sitten isompikin.

Uskon kuitenkin, että elämme vahvasti murroksen keskellä. Instagramiin on ilmaantunut jo muutamia suomalaisia tilejä, joissa puhutaan miesten seksuaalisuudesta,  viime vuonna Janne Puhakka rikkoi yhden tabun yhteiskunnassamme, keväällä pääsemme seuraamaan TV:stä realityn kautta isäksi tulemista ja kasvamista, moni kansanedustaja on puhunut avoimesti uupumuksestaan ja perhevapaauudistus etenee eduskunnassa. Monesta eri tulokulmasta lähestytään jo miehisyyttä ja sen kirjoa.

Helsingistä löytyy myös miesten omia ”leirinuotioita”, joissa miehet kokoontuvat keskenään intiimistä puhumaan tunteistaan. Siinä missä nuoret naiset ovat ottaneet Instagramin haltuunsa miehiä aktiivisemmin ja puhuvat julkisesti seksuaalisuudestaan, ehkä miehet tekevät sitä enempi suljetuissa ympäristöissä. 

Miksi miehet eivät puhu seksuaalisuudesta?

Mitä tulee omaan seksuaalisuuteeni, olen viimeisen kymmenen vuoden aikana oppinut päästämään irti normaaliudesta ja sen tavoittelusta. En sano, että tavoittelen erilaisuutta, vaan hyväksyn erilaisuuteni, tiedostan vieläkin miehisen muotin ahtauden ja suosiolla yritän olla laittamatta itseäni siihen. Tapa, jolla olen tänä päivänä mies on huomattavasti itsevarmempi, kypsempi ja herkempi kuin se oli viisi vuotta sitten. 

Jos jotain haluaisin sanoa 17-vuotiaalle tai 24-vuotiaalle Joonakselle olisi se aika simppeliä: sä olet OK.

Lue edellinenLue seuraava

2 kommenttia

2
 1. Joonas,
  todella hieno kirjoitus. toivottavasti tämä herättää keskustelua ja myös tekoja, jotta nuorilla olisi helpompi matka omaan seksuaalisuuteen.
  Puhakan ulostulo oli menny multa täysin ohi, joten kiitos siitäkin.
  Sua on kiva seurata instassa, vaikutat tosi kivalta. Olispa hauskaa joskus mennä kahville tms…
  Ollaan sulle laitettu aiemminkin viestiä.

  T: Teemu(instassa Temantti)

  1. Hei kiitti paljon! Suosittelen tutustumaan Puhakan ympärillä käytyyn keskusteluun ja miehen ajatuksiin. Freesiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *