Kirjoitan suurimmaksi osaksi miehiin liittyvistä asioista täällä blogin puolella. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa aiheesta, josta todellisuudessa minulla ei ole mitään käsitystä: menkat. Joten kädet ovat valmiiksi ylhäällä, olkaa naiset armollisia.

Kelatkaa, että puolella maailman väestöstä on menkat, eli kuukautiset. Tässä vaiheessa on otettava lyhyt oppimäärä kuukautisista (lähinnä itselleni). Menkat:

Kuukautisvuoto alkaa tytöillä yleensä 10 – 15 ikävuoden välillä. Tällöin munasarjoista irtoaa munasolu kerran kuussa ja se kulkee munanjohdinta pitkin kohtuun päin. Kohtu valmistautuu joka kuukausi raskauteen siten, että sen limakalvo tulee paksummaksi ja verekkäämmäksi. Mikäli munasolu ei hedelmöity ja tartu kohtuun, kohdun limakalvo hajoaa ja tästä on merkkinä muutaman päivän kuluttua alkava verinen vuoto – kuukautisvuoto. Vuoto erittyy emättimen kautta keskimäärin kerran kuussa.

Terve.fi

Olen kohta 31 vuotta ja googletan ensimmäistä kertaa elämässäni menkkoja. Tämä on niitä harvoja kertoja, kun kuulen, mistä syystä tuota jo yläasteella ihmetystä aiheuttanutta kuukautisvuotoa oikein tulee. Puolukkapäiville on lähinnä naurettu tai yökötelty. ”Pliis älä kerro enempää” on yksi yleisimpiä lauseita, joita olen kuullut puhuttaessa yhdestä luonnollisimmasta asiasta, mitä tulee naisen kehoon. 

Jostain syystä menkoista puhuminen tuntuu olevan kiusallista, häpeällistä ja noloa. Jopa likaista. En tiedä puhunko vain omasta näkemyksestäni, mutta uskoisin menkkojen olevan yksi suurimmista tabuista yhteiskunnassa, jopa maailman laajuisesti. Siis asia, joka koskettaa noin puolta maailman väestöstä, on yksi vaietuista aiheista.

Menkat.  ”Ällöö, lopeta jo.”  Onneksi tuolle verihirviölle on kuitenkin olemassa monia ihastuttavia kiertoilmaisuja, joten nyt voidaankin vähän niin kuin puhua NIISTÄ, muttei kuitenkaan.

Puolukkapäivät, hilloviikot, menstruaatio, oligomenorrea, ne, juoksut, tippaviikot, mensut, veriletut… Mitä jos kuitenkin tehdään tällä kertaa poikkeus ja puhutaan oikealla nimellä, kuukautiset.

Menkat eli kuukautiset on puolella maailman väestöstä.

Miksi kuukautisvuoto on niin ällöttävä asia puhua? 

Kahvipöytäkeskusteluissa saatamme nostaa jopa kehuen esille, kuinka joltain on lähtenyt viikonloppuna mopo keulimaan niin pahasti, että kaverin on pitänyt pidellä hiuksista kiinni toisen oksentaessa. Kännioksentelu, asia, johon tyhmyys (tai kokemattomuus) tiivistyy, koetaan joissakin piireissä ja tilanteissa tietyllä tapaa ihailtuna asiana. Maksimaalisen humalatilan yksi merkkipaaluistahan on filmi poikki, kebabit rinnuksilla ja mahahapon maku suussa. Mutta samaan aikaan menkoista ja etenkin sen aiheuttamista kivuista vaikenemme. Osittain varmaan häpeän tunteen vuoksi, osittain soveliaisuudesta tai sitten ihan vain muista syistä.

Oma kosketuspintani kuukautisiin on lähinnä kavereiden suusta kuultua tai Internetistä luettua. Koulunpenkillä muistelen, että ohimennen sivuutettiin biologian ja terveystiedon tunneilla aihetta. Keskustelu aiheen ympärillä taidettiin käydä suurimmalta osin tyttöjen kesken. ”Eihän aihe poikia kosketa”. Terveystiedontunneilla, jotka olivat sukupuolittuneita, ei käsitelty oman muistikuvani mukaan kovinkaan paljoa naisen kehoa, vaan ainoastaan miehen kroppaa. Se vähäinen keskustelu, jota kuukautisista käytiin, pyöri lähinnä biologian ympärillä, ei niinkään, mitä se tarkoittaa käytännön näkökulmasta katsottuna. Siis, mitä muuta kuin veren vuotamista ja tamponeja se on.

Olen aikuisiällä jutellut pitkiäkin keskusteluja kuukautisista naispuolisten ystävieni kanssa ja kauhulla kuunnellut heidän tarinoitaan. Kipua, häpeää, vitutusta ja rajoittuneisuutta. Kivusta ja vitutuksesta olin jo jonkin verran tietoinen (”ilmeestä päätellen, sillä näyttäisi olevan ne päivät taas kuukaudesta”), mutta häpeäntunteesta ja rajoittavuudesta en niinkään ollut kuullut. 

Menkat eli kuukautiset on puolella maailman väestöstä.
NEuw farkut

Menkat: häpeää, kipua, rajoitteita ja epätasa-arvoa

Ystäväni kertoi, kuinka kuukautiset saattavat alkaa kesken työpäivän ja vuodot olla paikoitellen todella runsaita. ”Yritä siinä sitten kesken kokouksen juosta varovasti vessaan a) asentamaan tai b) tyhjentämään kuukuppia! WC-koppiin päästyä mahdollisuus sille, että vahinko on jo sattunut, on suuri. Verta farkuissa ja työpaikan saniteettitilan lattialla. Eikö kuulostakin helvetin hienolle yhtälölle?” 

Tällaiset tarinat ovat täysin vieraita minulle. On vaikea sanoa, miltä tuntuu kerätä itsensä ja veriroiskeet lattialta, ja jatkaa kokousta, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Verijälkiä farkuissa unohtamatta. 

Toinen asia on kivut. Olen ymmärtänyt, että osalla kuukautiskivut voivat yltyä todella pahoiksi, jolloin töiden tekeminen saattaa tuntua lähes mahdottomalta tai ainakin epämukavalle. Töiden tekeminen etänä, jos siihen on mahdollisuus, tuntuisi olevan hyvä ratkaisu, mutta miten ilmaista tämä asia esihenkilölle. Suoraan vai epäsuorasti? Etenkin jos vastassa on noin 50 hujakoilla oleva mies. Olen työskennellyt kaupankassalla yli 5 vuoden ajan ja nyt vasta havahdun siihen, että miten monet naiskollegani ovat handlanneet kuukautiset ja 7,5 tunnin työvuoron?

Kolmas asia ovat erilaiset rajoitteet, joita kuukautiset voivat tuoda mukanaan. Näissä, niin kuin kivuissakin kaikki on yksilöllistä. Muistelen kouluajoilta niitä hetkiä, jolloin meidän muiden mentyä uimahalliin pulikoimaan, jäi melkein joka kerta yksi luokan tytöistä kanttiinin puolelle odottamaan liikuntatunnin päättymistä. Ulkopuolisuuden tunteen lisäksi, mahdollisuus kokea osallisuutta viedään. Kaveriporukan yhteisistä saunailloista on useaan otteeseen yksi naisista kieltäytynyt, vedoten ”tiettyihin syihin. Tässä vain muutama esimerkki, jotka itselleni, menkattomalle kolmekymppiselle miehelle, tuli mieleen. Tilanteita on varmastikin useita, joita en ole noteerannut kuukautiskivuista johtuviksi.

Sitten asia, jota harvoin tulee mietittyä ja joka harvoin nousee edes otsikoihin, on epätasa-arvoisuus. Kuukautissuojiin saattaa mennä elämän aikana tuhannesta kolmeentuhanteen euroa naisilla. Summa saattaa osalle meistä kuulostaa pienelle, kun se jakaa usealle kymmenelle vuodelle, mutta esimerkiksi opiskelijan viikkobudjetista se voi lohkaista jopa neljänneksen. Vähävaraiselle, joka joutuu muutenkin laskelmoimaan kulujaan, kuukautissuojiin ei välttämättä riitä rahat lainkaan. Tällöin saatetaan turvautua suojien sijaan vessapaperiin. Kyllä, luit aivan oikein! Kyseessä on yhteiskunnallinen ilmiö nimeltä kuukautisköyhyys, joka koskettaa naisia myös Suomessa.  

Kuukautissuojien verotusprosentti on 24%. Suojia ei siis luetella terveystuotteeksi, joidenka veroprosentti oli 12 prosenttiyksikköä pienempi, 10%. Tuntuu hassulle, mutta ennen kaikkea epätasa-arvoiselle, että tuote, joka on välttämätön, verotetaan kuin mitä tahansa kulutustavaraa. Jos joku fiksumpi osaa sanoa, miksi, kuulisin tämän vastauksen. Osassa maata ehkäisyvälineitä on alettu antamaan nuorille ilmaiseksi. Mahtava juttu! Terveyssuojien suhteen, olisin valmis samanlaisiin toimenpiteisiin, jos se tasa-arvoistaa nuorten asemaa yhteiskunnassa. Ja kyllä, tiedän ettei tasa-arvo tule ilmaiseksi. Se on arvovalinta, jonka joko teemme tai jätämme tekemättä. Terveiset poliitikoille! 

Kuukautiset ansaitsevat nähdä päivänvalon

Näiden tarinoiden pohjalta, ihmettelen, kuinka helvetissä naiset jaksavat kuunnella meidän miesten ”KIREYDESTÄ PÄÄTELLEN SULLA TAITAA OLLA PUOLUKKAPÄIVÄT” -juttuja. Naivina poikana, haluan uskoa, että me miehet emme tarkoituksenmukaisesti halua piikitellä aiheesta. Voisiko kyse olla enempikin tietämättömyydestä, kuinka käsitellä kuukautisia. Läppää kun on paljon helpompi heittää kuin puhua itse aiheesta, josta tietää vähän. Näin sinisilmäisesti haluan uskoa ja puolustella miehiä sekä antaa heikon signaalin naisille: Auttakaa meitä ymmärtämään kuukautisista. Voin toki olla täysin kujalla tämän asian suhteen ja olla ainoa mies, joka ei tiedä kuukautisista oikein mitään. Jos asia on näin, ehkä suurin osa miehistä vain haluaa kuittailla menkoista naisille, koska rakkaudestahan se hevonkin potkii…

On meillä miehilläkin vastuumme tässä asiassa. Koen, että meidän tulee antaa tilaa kuukautiskeskustelulle ja kuunnella, sillä se on ainoa tapa päästä käsiksi asiaan, johon meillä ei muuten ole kosketusta, jotta oppisimme ymmärtämään enemmän. Oppisimme ymmärtämään, sitä häpeän tunnetta, joka meiltä helposti saattaa jäädä huomaamatta. Sille kiukulle ja ärsyyntymiselle, joka osalla saattaa kuukautisten aikaan ilmaantua, on syynsä. Meillä on varmasti paljon opittavaa, joten tartutaan rohkeasti haasteeseen ja kuunnellaan.

En usko, että eturauhasvaivoistakaan pilkkaaminen tuntuisi kivalle. Varsinkaan, kun 60% todennäköisyydellä tulen sairastamaan kyseisen vaivan. Sitten sitä juostaankin pisulaarille yhtä moisella hopulla, kuin kuukautisten aikaan. Ehkä jopa kiireemmin, jos itsetunto ei anna periksi käyttää siteitä. Ja ilmoitapa suoraan tai epäsuorasti aiheesta 30-vuotiaalle naispuoliselle esihenkilöllesi. Niin, miltä tällainen skenaario kuulostaa? 

Kuukautiset ansaitsevat nähdä päivänvalon. Ei siis välttämättä kirjaimellisesti, mutta niistä puhuminen, tulee tehdä helpommaksi. En sano, että menkoista tulee nyt alkaa puhumaan aktiivisesti kahvipöytäkeskusteluissa. Enempikin antaa tilaa keskustelulle kuin tukahduttaa sitä. 

Lue edellinenLue seuraava

36 kommenttia

36
 1. Aihitto millanen teksti! Aivan mahtava! Nautin ja ihailen sitä, kun mies tuo tälläisen ”naisten jutun” esille. Kiitos.

 2. Mahtava teksti jälleen kerran! Toivotaan, että toi alv tulisi tippumaan, se olisi vähintäänkin reilua.
  Asian vierestä hieman, mutta monilla naisilla on ongelmana menkkoihin liittyen ehkäisy tai oikeastaan sen valitseminen. Itse olen käynyt läpi noin 6 eri ehkäisypillerit joista melkein kaikki erityyppisiä (minipillerit, yhdistelmäehkäisy-, ehkäisy kapseli joka asennetaan käteen ihon alle jne). Ne eivät sopineet monista eri syistä, sai painon nousemaan (10kg/ 2kk), osa sai aikaan järkyttävän vahvat mielialavaihtelut, viimeisin vähensi kyllä vuodon määrää mutta aiheutti sen, että tiputtelu kesti kuukauden kerrallaan. Yksikään näistä ei auttanut jäätäviin kipuihin. Ainut minkä olen kokenut toimivaksi, on tällä hetkellä ehkäisyrengas ja siihen rinnalle määrättävät särkylääkkeet (lääkkeet ovat tarkoitettu migreenin sekä kuukautiskipujen hoitoon). Normaalista buranasta ei ole itselleni mitään helpotusta, mutta nuo reseptillä määrättävät ovat kyllä niin päivien pelastus!
  Tulipas tästä romaani, halusin kuitenkin kertoa lisää mielestäni myös yhdestä tabusta, joka pyörii aiheen ympärillä. Se ei tosiaan mene niin, että jokaisella toimivat ne 1. Mitä kokeillaan. 🙂
  T. Kuukausittainen #hullunlehmäntauti parhaillaan taas menossa.

  1. Hello ja kiitos kommentista. Joo siis toi ehkäisy on aihe erikseen, joka kaipaa kanssa keskustelua. Varsinkin, kun miesten ehkäisyvälineet ovat vielä kehityksen alla niin tuntuu, että naisilla on suurempi vastuu ehkäisystä. Toki vastuu on aina molemmilla mutta ehkäisyvälineiden variaatio on aika sukupuolittunut.

 3. Sitä voi tosiaan, etenkin miesten, olla vaikea käsittää kuinka suuri merkitys kuukautisilla naisen elämään on. Kun ei se ole vaan se, että noin viikon verran vuotaa ja that’s it. Ne vaikuttavat naiseen koko sen kuukauden. Koko kierron ajan. Kiitos hormonien.

  Okei, jotkut pääsee vähemmällä ja se on lähinnä se yksi viikko ja ehkä vähän alavatsan jomotusta. Toiset ei. Voi olla jäätävää turvotusta, migreeniä, henkisiä oireita, kipuja ja ties mitä muuta. Ja on hyvä, että asiasta kirjoitetaan, ja että myös miehet kirjoittavat!

  Nimittäin, vaikka kuinka kuukupin tai siteiden osto kaupassa on aikuiselle naiselle ok ja ne läväytetään kassahihnalle siinä missä kurkkupastillitkin, ei kovinkaan moni esimerkiksi työpaikalla lähde vessaan reteesti siteitä tai tamppooneita kantaen. Ehei, yleensä ne livautetaan taskuun tai kannetaan pientä pussukkaa mukana. Koska jonkin sortin häpeä niihin liittyy.

  Olen itse kirjoittanut aiheesta mm. näissä jutuissa:
  https://naissanelioissa.wordpress.com/2017/09/30/neiti-pms/
  https://www.lily.fi/blogit/naissa-nelioissa/oljynvaihto/
  https://naissanelioissa.wordpress.com/2018/09/14/kun-et-ole-raskaana/

 4. Kaiken muun lisäksi lisään tähän vielä: hormonaalinen migreeni (kaiken muun migreenin lisäksi). Mulla liittyy kuukautisiin aina 1-2 päivää todella kovia kipuja ja vatsakramppeja ja sen lisäksi migreeni, joka alkaa 2 päivää ennen vuotoa ja kestää noin neljä päivää. Käytännössä olisin saikkukuntoinen neljä päivää tämän vuoksi. Migreeni taas aiheuttaa mm oksentelua.

  Sama homma kierron puolivälissä, kun on ovulaatio. 2-4 päivää migreeniä ja myös muuten ovulaatioon liittyy itsellä vatsakipua ja vatsa on myös sekaisin (huikeaa, kun juuri silloin pitäisi olla vauvantekohommissa jos haluaa jälkikasvua).

  Naiseuden iloja. Onneksi olen yrittäjä ja pomo on hyvin ymmärtäväinen. Ja mieskin jo vuosien jälkeen tietää miten homma menee.

  1. WOU, en oikein tiiä mitä muuta sanoa. Täysin vieras maailma. Kovia tyyppejä kyllä ootte. ?

  2. Hormonaalinen migreeni mulla kanssa sen perusmigreenin lisäksi. Se vaivaa joka toinen kuukausi jostain syystä vähemmän, mutta toisena kuukautena sitten yleensä iskee se 3-7 päivän päänsäryn putki. Sillon on tosi voittajafiilis! Mä onneksi kohtauslääkkeillä pärjäilen sen kanssa ja vaan harvoin oon siinä kunnossa, että täytyy vetäytyä yksin kärsimään hiljaisuuteen.

 5. Kiitos Joonas, mainio kirjoitus, oot hyvä tyyppi! Mielestäni osut tekstissä asian ytimeen – lisää keskustelua tarvitaan jottei kenenkään tytön/naisen tarvitsisi kokea häpeää näin arkipäiväisestä aiheesta kuin kuukautiset. Musta on myös hyvä huomioida, että kipujen ja vuodon määrä on täysin yksilöllistä, ja ajatus siitä että naisen pitäisi jotenkin ”piilotella” tai häpeillä itseään kuukautisten aikana onkin täysin absurdi. Joillekin naisille esim juuri mainitsemasi etätyön mahdollisuus voi olla todella tarpeellinen, mutta mielestäni jos naisilla olisi joku yleinen ”menkkavapaa” (tällaista muuten ainakin suunniteltiin Intiassa), se voisi johtaa vain pahempaan naisten leimaamiseen. Suurin osa naisista voi kuitenkin menkkojen aikaan elää ihan normaalia täyttä elämää, vaikka toki esim mielialan muutokset taitavat ainakin oman kaveripiirini perusteella koskea lähes kaikkia, ja silloin varsinkaan miespuolisten kuittailu ei tunnu kovin aikuismaiselta suhtautumiselta tilanteeseen. Ja toisaalta menkkakipujen vähättely on myös todella väärin ja ikävää, joten kenenkään naisen ei kuuluisi tuntea häpeää jos joutuu keskustelemaan aiheesta vaikkapa pomolleen.
  Tulipa pitkä raapustus, mutta luulen että tästä aiheesta riittäisi ainakin naisilla paljon asiaa, joten jatketaan menkkapuhetta ?

 6. Hei,

  tuohon ulkopuolisuuteen esim. sauna- ja uintireissujen aikana liittyy varmasti osaltaan myös kipu, mutta uskoisin ja väittäisin että pääsyy siihen on kuitenkin kivun ulkopuolella. Naiset käyttävät erilaisia keinoja kuukautisvuodon keräämiseen; toiset siteitä ja toiset tampooneita ja nykyään vihdoin myös kuukuppeja <3. Silloin kun minä olin nuori (omg kuulostanpa vanhalta) niin kuukuppeja ei ollut, mikä on osaltaan helpottanut sosiaalisiin tilanteisiin osallisutmista kuukautisten aikana nykyään, sillä ohivuotoja ei tule mikäli kuukuppi on asennettu oikein. Nuoruudessani kun oli kaksi vaihtoehtoa siteet tai tamponi, rajoitti se myös osallistumista valtavasti. Kaikki eivät tykkää tai halua käyttää tampooneita, jolloin siteiden käyttäjät hygieniasyistä eivät ui tai käy saunassa, sillä veriset saunalauteet tai uimapuku ei houkuttele ketään. Tampoonien kanssa asia tuntui ainakin itsestänikin myös kaukaiselta, sillä pelkäsin että tampoonin naru livahtaa uimapuvun ulkopuolelle tai näkyy viimeistään suihkutiloissa, ja paljastaa "nolot" kuukautiset. Tampoonien kanssa voi myös tulla ohivuotoja, jolloin riski verisiin saunanlauteisiin kasvaa jälleen kerran. Onneksi nykyään on kuukuppi ja sen kanssa saunominen ja uiminen tuntuu paljon huolettomammalta kuukautisten aikaan <3

  Itselläni kipuja ei juurikaan koskaan ole ollut, mutta pääkoppa on sitäkin enemmän sekaisin. Itkuherkkyys on jotain niin järkyttävää, kun saattaa kesken kaiken alkaa jostain ihan naurettavasta asiasta itkemään. Selitäppä sitä sit julkisesti muille…

  1. Itse muistelen omilta kouluajoilta kuinka aina joka uintikerralla muutamalla tytöllä oli menkat tai ”oli menkat” – eli ihan itse käytettiin syynä skipata uinti ja käydä kävelyllä sen sijaan. 🙂 Koulun uinti kun ei niin teinien mieleen ollut. Opettajahan ei voinut pakottaa tamponia käyttämään, joten ”menkat” toimi loistavasti tekosyynä. Näin toimin muutaman kerran itsekin. Useilla tamponin kanssa uiminen onnistuu hyvin, varsinkin, jos ei ole runsas vuotopäivä. Ei tietenkään sovi kaikille, siksi pitää saada itse päättää.
   Ehkäisyvälineet ja kuukautisoireet myös liittyy yhteen – isolla osalla naisista ehkäisyväline voimistaa oireita, kuten tunneailahtelut ja kivut (esim. kierukka). Heteroparisuhteissa pitäisi laajemmin pystyä keskustelemaan vaikutuksista (yhteiseenkin elämään). Usein valitaan olla käyttämättä kondomia ja sitten ehkäisyn tuomat oireet jää naisen kannettaviksi. Tässä siis tarve avoimemmalle keskustelulle, ei kenenkään syyttelylle.

 7. Nättiä, kun jäbä kirjoitti tälläistä tekstiä! Wou, kiitos.

  Muistan yläasteajoilta yhden kerran, kun istuin poikien ympäröimänä. Olin juuri välkällä vaihtanut siteen ja kuukupin tyhjentänyt. Oppituntia oli kulunut puol tuntii ku tajusin et nyt valuu ja valuu. Kelasin, et jos selviäisin vartin. En selvinnyt. Verta valuu ja valuu. Katson housujani, niin huomaan kun sivuiltakin reidet ovat jo veressä. Meillä oli vielä penkeissä sellaiset kuopat, ja se oli aivan veressä. Nousen ylös ja pojat on aivan kauhuissaan. Sit hihkaan mun frendille ja hän jää siivoamaan mun kans sotkuja. Hänellä oli pitkän mallinen takki yllä joten ehdotti takin vaihtoa. Sit soitto faijalle ja loppupäiväksi hän hakee mut himaan. Yläasteajoilta meitsillä meni äkkiseltään varmaan 500 tuntia ainakin poissaoloja menkkakipuihin tai järkyttävään verenvuotoon tai siis sen takia poissaolemiseen.
  Ramppasin noina vuosina useasti gynellä ja apua yritin saada. Mikään ei auttanut. Kaikista esim. Pillereistä tai kierukoista tuli todella kovat sivuoireet.

  Jossain kohtaa oli todella suuri helpotus elämään kumppani, kenen kanssa makkarissa touhuttiin myös menkkojen aikana. Seksin harrastaminen auttoi todella niitä jäätäviä kipuja!

  Sitten nämä mielihalut. Itselläni on todella lyhyt kierto muutenkin. Eli käytännössä minulla on kuukaudessa kaksi kertaa menkat ja 7-8 päivää kerrallaan. Syön muuten todella terveellisesti ja ravintorikkaasti, mutta odotas vain kun menkat koittaa. Silloin vain tekee mieli suklaata (!!) Mitä ei esim normaalisti tee mieli. Ja nämä tunteet. Olen muutenkin herkkä ihminen, mutta ennen menkkoja itken kaikesta. Myös työpaikalla, joten olen siellä ihka oikea itkupilli 😀

 8. Hei, ja hienoa että nostit asian esille. Kuten edellä on mainittu kuukautiset vaikuttavat todella monella tavalla. Itsellä on esim kokemus kun 13-vuotiaana olin telttaleirillä jossa suihkumahdollisuus vain tiettynä aikana päivästä ja mulla oli kuukautiset sinä aikana, ei ollut kovinkaan kivaa. Tämä oli vielä 90-luvulla jolloin asiasta ei todellakaan puhuttu ääneen. Nykyään oma kuukausi kuluu suunnilleen niin että kärsin 1-5 päivää kovista kivuista ja pahoinvoinnista ovulaation aikaan, sitten viikon ajan alavatsaturvotuksesta sekä kipeistä rinnoista ennen kuin kuukautiset alkavat ja sitten kivuista sen takia. Menkkojen jälkeen on yleensä noin viikko ”normaalia oloa” kunnes taas alkaa ovulaatiokivut. Ja kyllä teen 7- 9-tuntisia työpäiviä kaupassa ja elän normaalisti, huolimatta siitä mikä vaihe kuukaudesta menossa. Nykyään koen että kuukautisista voi suht vapaasti puhua, varsinkin naisten keskuudessa, mutta ovulaation liittyvät kivut ja oireet ovatkin sitten edelleen tabu. Kasvatan itse kahta tyttölasta ja pyrin olemaan mahdollisimman avoin kuukautisista heille, se on kuitenkin osa naisena olemista eikä millään tavalla hävettävää.
  Tuohon miesten kommentteihin sanoisin että 50% johtuu siitä että ei tiedetä asiasta ja 50% on vaan idiootteja.

  1. Hei kiitos kommentista. Hyvä muistuttaa juurikin, miten ajan saatossa kuitenkin ilmapiiri on muuttunut jo.

 9. Kiitos, että kirjoitit aiheesta ja vielä niin hyvin!

  Mieleeni muistuu aina eräs kokemus, kun muutaman tunnin sinnittelin kivuissani töissä, kunnes kehtasin sanoa viisikymppiselle miespomolle asiasta. Hän oli onneksi ymmärtäväinen ja tarjosi jopa särkylääkettä! Kuitenkin oksennettuani puolisen tuntia, heikkona vapisten, totesin, että pakko lähteä kotiin.

  Kuukautisten alkaminen aiheuttaa aina stressiä kun ei tiedä tuleeko oksennuspäivä vai selviääkö pienillä vatsannipistyksillä.

 10. Todella hyvä teksti ja todella hyvä että asiasta puhutaan enemmän!
  Itsellä menkat alko jo noin 11 vuotiaana ja ainoa info mitä menkoista sillon oli, oli semmosesta pienestä kirjasta missä kerrottiin vähän mitä teini-iässä tapahtuu jne. Kuitenkaan ei se auttanut ymmärtämään menkkoja oikeestaan yhtään.

  Yks asia minkä siitä ajasta muistan TODELLA hyvin oli häpeä. En uskaltanut kertoo menkkojen alkamisesta kenellekkään, en uskaltanu käyttää siteitä enkä tampooneja, puhumattakaan siitä et niitä olis pitäny ihan julkisesti mennä ostamaan kaupasta!
  Ja se häpeä kesti useemman vuoden, olin ehkä 15 kun ostin ensimmäisen kerran itse kaupasta siteitä.

  Mulla on itellä 8 vuotias kummityttö ja kunhan hän vähän kasvaa, aijon kyllä häntä opastaa tässä asiassa ja kertoa kuinka menkoissa ei oo mitään hävettävää!

 11. ISO kiitos että miehenä otit asian esiin! Nyt tajusin miksi seuraan sua. Siis juuri näin, moni asia tässä tuli uutena tietona, kun on luullut vain että tällaista naiseus nyt vaan on ja paljon on kärsittävä. Itse koen muutamia kertoja vuodessa synnyttäväni koska kivun kesto, sietämättömyys ja vahva lääkintä on samaa luokkaa kuin esikoisen synnytys. Myös tuo siivoilee kiireessä verta yleisvessan lattialta -skenaario tuntui tutulle. Vuosien aikana tähän on tottunut… mutta moni asia on vielä korjattava. Omaan mieleeni tuli tästä taas julkinen imetys, mikä on äideille vielä häpeän asia. Vauva pitää ruokkia ja itse välttää kivulias rintatulehdus mutta tämäkin monesti hoidetaan ahtaassa yleisvessassa pöntön päällä, hartiat jumissa.

  1. Heii kiitos kommentista. Imetys ja sen ympärillä oleva häpeä on omaan makuuni täysin turhaa. Voiko tuosta luonnollisempaa asiaa olla?

 12. Voi kumpa useampikin mies tarttuisi tähän aiheeseen. Olen nuorena jopa vihannut tätä sukupuolta, vihannut olla nainen vain kuukautisten takia. Muistan kuinka 13 vuotiaana kuukautiset alkoi eikä minulla ollut hajuakaan siitä mitä tapahtuu.

  Yläasteella kivut olivat hirveitä. Ja kun sitä ei kestänyt kolmea tai neljää päivää vaan saatettiin vuotaa yli viikon verran. Minä merkkasin kalenteriin aina ruksin milloin kuukautiset alkoivat ja joka vuotopäivä sai osakseen ruksin. Hyvin elävästi on mieleen painunut kuinka olin vuotanut 10 vuorokautta minkä jälkeen kuukautiset olivat tauonneet kahdeksi päivää ja taas vuotoa seuraavat 10 päivää.

  Kipuja ei pidä naisilla vähätellä ja jostain syystä tähän törmää kerta toisensa jälkeen uudelleen. ”Sehän on vain menkkakipua” Ai sehän on VAIN menkkakipua!! Itse olen vaipunut jopa kipushokkiin menkkojen takia. Paikalle soitettiin ambulanssi ja sairaalassa olin matkalla leikkaukseen koska epäiltiin umpisuolen tehneen tenät. Vaan ei! Hämmentynyt oli mieslääkäri kun sain soperrettua kyseessä olevan kuukautiskivut.

  Nykyisin syön pillereitä jotka ovat poistaneet niin kivut kuin menkatkin. Olisiko lähemmäs kolme vuotta ilman kipuja, ilman vuotoa, ilman märkää tunnetta, ilman pakollisia yöllä heräilyjä vain sen takia että vessaan pitäisi lähteä sidettä vaihtamaan ettei sänky ole aamulla veressä, ei ristiselän pakotusta eikä kuukautisista johtuvaa turvotusta. Olo on suorastaan taivaallinen!
  … Ja miksi? Vain siksi että minulta on lääkitty pois yksi maailman luonnollisin asia.

 13. Aikanaan kivut olivat jotain niin kovia, että kippurassa piti maata vessan lattialla. Särkylääkkeet eivät aina edes auttaneet. Kylmiä kääreitä vatsan päällä.
  Joskus kestivät yli viikonkin.. eipä siinä vuodottomia päiviä sitten monta välissä ollutkaan. Sitten lisääntyivät myoomat ym kasvaimet kohdussa, jotka lisäsivät vuotoa entuudestaan. Onneksi parin raskauden aikana sai olla ilman kuukautisia 🙂 Nyt kaiken kokeneena kohtuni poistettiin. Kuukautiset ovat muisto vain. Enkä todella kaipaa niitä!
  Hienoa nuori mies, todella suoraselkäinen kirjoitus. Kunnioitan ja kiitän!

 14. Nyt kyllä täytyy oikeasti sanoa että, JES! Asia, joka koskettaa suoraan puolta maailman väestöstä ja välillisesti toista puolikasta, on edelleen häpeällinen ja salailtu tabu, jonka ylläpitämiseen itsekin välillä syyllistyn. Tosin kotona poikaystävän kanssa keskustellessani asiasta muutama kuukausi takaperin, poikaystäväni totesi vuodatukseni lopuksi että pitäisiköhän meidän keskustella asiasta enemmän, jotta ymmärrys syntyisi (kyllä, tämän miehen pidän.) Ja juuri näinhän se on, asiasta pitäisi puhua julkisesti ilman suurentelua, vähättelyä, inhoa tai suurta haloota. Tai oma lempparini: ” teillä naisilla on kuukautiset, miehet käy armeijan” (huom, rankka asia sekin. Ei ihan tosin rinnastu saumattomasti kuukautisiin). Faktat faktoina ja avointa, asiallista keskustelua, sillä maailmaa muutetaan 🙂

  1. Heheh miehet käyvät armeijan ja naisilla on menkat. Asiat mitkä eivät liity toisiinsa millään tavalla. 😀 Kiitos tästä kommentista.

 15. Mahtava kirjoitus! Pystyn samaistumaan moniin yllä kirjotettuihin kommentteihin, vaikka minulle on siunaantunut ”helpot” menkat; kipujen kanssa pärjään napsimalla buranaa ja kiertoni on ollut aina suhteellisen säännöllinen. Vatsa menee usealla sekaisin kuukautisten aikaan – niin myös minulla.
  Tuo häpeä oli erityisesti teininä vahva – mun ekat menkat alkoi kun olin yökylässä kaverilla, enkä kehdannut sanoa siitä hänelle kun nolotti. Nukuin pätkissä vessapaperituppo housuissa.

  Onneksi nykyään en enää häpeä menkkojani samalla tavalla, mutta erityisesti monille miehille aihe tuntuu olen vieras, nolo ja ällöttävä. Pari vuotta sitten kuukautiseni alkoivat ollessani poikaystävän luona joten lähdettiin kauppaan ostamaan tamponeja. Poikaystävä ei halunnut tulla mukaan kauppaan ostoksille, vaan jäi norkoilemaan ulkopuolelle 😀 Muuten häntä ei asia vaivannut, mutta tamponien ostaminen tuntui olevan hänestä jotenkin noloa. Myös ”hyssyttely” on tuttua – asiasta ei haluta edes kuulla.

  Tuo pelko on jatkuvasti läsnä edelleen, vaikka ensimmäisistä menkoista on jo 10 vuotta aikaa (eli n. 120 kuukautiset takana!). Tänään viimeksi lähdin kesken tunnin pois luokasta, kun tunsin että kuukuppi falskaa ja veri valuu housuille. Onneksi yliopistossa voi poistua tunneilta ilman selityksiä. En ole mielellään menkkojen aikaan yötä muualla kuin kotona sillä vuoto saattaa muuttua runsaaksi yön aikana. Kotona nukun menkkojen aikaan pyyhkeen kanssa mahdollisten yli-/ohivuotojen vuoksi.

  Tuo siteiden ja tamponien hinta on kyllä älytön. Kuukuppi on halpa vaihtoehto pitkäikäisyytensä vuoksi, mutta se ei monelle sovi (itselläkin vuoden käytön jälkeen edelleen ohivuotoja). Briteissä protestoitiin muutama vuosi sitten kuukautissuojien verotusta – tamponit kun luetaan verotuksen mukaan ns ”luxus-tuotteisiin”. Naiset protestoivat parlamentin edessä antamalla kuukautisvuodon valua vaaleille housuille näyttääkseen, kuinka ”luxusta” kuukautissuojat ovat!

  On tärkeää, että keskustelua ja ymmärrystä saadaan lisää. On ymmärrettävää että aihe on miehille vieras, mutta juuri sen vuoksi on tärkeää kuunnella naisten mielipiteitä. Teet Joonas tärkeää hommaa puhumalla julkisesti näistä asioista! <3

 16. Heippa!

  Mahtava keskustelunavaus! Tuntuu upealta että yhteiskunnastamme alkaa löytyä miehiä näyttämään esimerkkiä siitä että myös niin kiusalliseksi koetusta asiasta kuin kuukautisista voi puhua (julkisesti)! 🙂 Uskoisin että juuri esimerkin voima olisi miehille, ja etenkin kasvaville miehenaluille tärkeä osa kohti muutosta.
  Kiitos kun olet näyttämässä esimerkkiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *