
Jäiks, #YearInClarion-projektissa starttasi viimeiset kaksi kuukautta. Osa varmastikin kelaa, että vieläkö asun siellä hotellissa, mutta itse ainakin kauhistelen ajan kulkua ja mietin, että vastahan tänne muutettiin.
Viimeksi tällä viikolla eräs Instagram-seuraaja kysyi, miksi oikein asun hotellissa? ”Asut siis vuoden hotellissa, mutta miksi? Hyvää mainosta hotlalle, mutta mitä muuta?” Niin, onko tämä ollut hyvää mainosta Clarionille ja ennen kaikkea, mitä muuta tämä on ollut?
Yksi kampanjan päätavoitteista oli Clarionin brändin vahvistaminen ja tunnettuvuuden lisääminen tietyssä kohderyhmässä sekä palveluiden kehittäminen. Jotta päästään käsiksi projektin vaikuttavuuteen, tulee tavoitteita mitata. #YearInClarion-projektin alkuvaiheessa tehtiin alkumittaus, puolessa välin välimittaus ja ensi vuoden puolella tehdään vielä loppumittaus. Rakastan, kun asioita mitataan ja dataa analysoidaan. Tässä hyvänä kumppanina on toiminut mainostoimisto Miltton.

Välimittauksen tulokset olivat itselleni tietyllä tapaa pieni helpotus, sillä sitä tulee helposti mietittyä, onko omalla tekemisellä mitään vaikutusta mihinkään. Iloksemme (ja omaksi huojennuksekseni) tunnettuvuus oli noussut välimittauksessa. Tämän lisäksi niiden ihmisten määrä, jotka eivät olleet aikaisemmin kuulleet Clarionista, oli laskenut. Brändin avainattribuutit olivat myös kehittyneet, etenkin nuoremmassa kohderyhmässä erinomaisesti. Eli juuri samassa kohderyhmässä, jonka minä tavoitan kanavillani. Toki on hyvä muistaa ja antaa tunnustusta kaikille muillekin markkinointiteoille, joita Clarion tekee tämän projektin lisäksi, joten moni asia on varmastikin vaikuttanut positiivisesti tunnettuvuuden nousuun, ei ainoastaan tämä projekti.
Clarionin omat sosiaalisen median kanavat ovat myös kasvaneet kuluneen vuoden aikana 9% kuukausi tahdilla, joka on yritykselle kohtalaisen hyvä kasvutahti. Koko mediatavoittavuus tällä projektilla on tällä hetkellä noin 11,5 miljoonaa. Se onko luku paljon vai vähän, en osaa sanoa. Omaan korvaan luku toki kuulostaa tosi suurelle. Tästä varmastikin lisää projektin päätyttyä.
Palvelumuoto osaksi vaikuttajayhteistyötä
#YearInClarion-hotellivuodessa ei ole ollut kyse pelkästään markkinoinnista, sillä vuoden ajan olen päässyt myös kehittämään Clarionin palveluita yhdessä heidän kanssaan. Kun tulee päivästä toiseen käytettyä hotellin palveluita, tulee myös huomattua paljon erilaisia asioita, joita henkilökunta ei välttämättä omasta perspektiivistään näe. Näitä asioita olen kirjannut vuoden aikana ylös ja keskustelleet yhdessä Clarionin kanssa niistä.
Tällä hetkellä palvelumuotoilun excel-taulukosta löytyy reipas 50 kehitysideaa, joista osa on isompia ja osa pienempiä huomioita. Osaa havainnoista on jo viety eteenpäin, kuten Resq-sovelluksen hyödyntämistä hotelliaamupalan hävikin vähentämisessä. Ruokahävikin vähentämiseen hyödynsimme myös seuraajiani, kun kysyin ideoita pekonin ja kanamunien jatkojalostamiseen. Tuolloin saimme buorokauden aikana noin 300 ideaa, joita on testattu yhdessä keittiöhenkilökunnan kanssa.
Palvelumuotoilu prosessina on haastavaa ja hidasta. On myös hyvä muistaa, etten ole koulutukseltani palvelumuotoilija, joten suoranaista osaamista aiheeseen minulla ei ole, muuta kuin henkilökohtaisia kokemuksia yrittäjän taipaleeltani ravintoloitsijana ja kauppiaana. Arkisia huomioita toki kuka tahansa kuluttaja voi huomioida käyttäessä palveluita ja osoittaa epäkohtia, joten puhuisin tämän projektin yhteydessä palvelumuotoilusta enempi käyttäjän havainnointina, palautteenantamisena ja ideoiden heittäjänä. Uskon myös, että tämän tyyppinen lisä vaikuttajayhteistöihin tulee lisääntymään ensi vuoden aikana. Vaikuttajilla kun on sitoutunut seuraajakunta, jotka ovat monien palveluiden ja tuotteiden kuluttajia ja joilla on varmastikin halu kehittää asioita yhdessä.

Henkisen kasvun polulla
Itselle tämä on ollut suurin vaikuttajayhteistyö omalla sosiaalisen median taipaleellani. Normaalisti yhteistyöni ovat yksittäisiä nostoja yrityksen palveluista tai tuotteista. Muutaman yrityksen kanssa olemme tehneet jo pidempään yhteistyötä, muttei näin tiivistä kuin #YearInClarion-projekti on.
Sisällöntuotannollisesti tämä projekti on haastanut paljon. Teen työkseni sosiaalisen median sisältöjä myös muille tahoille. Se, mikä ei aina välttämättä näy ulospäin, on ideoiden jatkuva synnyttäminen ja siitä tuleva luomisen tuska ja rajallisuus. Joskus ideareppu on tosi tyhjä ja silloin joutuu tyytymään seiskan suoritukseen, joka sekin on hyvä. Tätä ei tietenkään halua sanoa ääneen, koska haluaisi tarjota täyden kympin sisältöjä kaikille asiakkaille ja seuraajilleni.
Mediatunnettuvuus projektin kautta on tuonut hyvää liikehdintää eri sosiaalisen median kanaviini. Etenkin Linkedinissä seurantapyyntöjä tulee harva se päivä. Yhteistyöpyyntöjä on tullut ennätysmäärä tänä vuonna ja uskon sen pitkälti johtuvat tästä projektista. Toki muutamia yhteistöitä on myös mennyt ohi suun hotellivuoden takia. Liikevaihdollisesti kulunut vuosi on ollut erinomainen.

Euroja ja numeroita tärkeämpää on kuitenkin ollut löytää hyvä tasapaino työn ja vapaa-ajan välille. Hotellissa asuminen on nimittäin vapauttanut aikaa, sillä ei ole tarvinnut miettiä kiinteitä kuluja, joita varsinkin asumisesta syntyy, ja sykkiä töiden parissa hullun lailla. Tämän vuoden ajan olen saanut toteuttaa neljän päivän työviikkoa, sekä nauttinut pitkästä kesä- ja talvilomasta. Vuosi antoi myös rohkeutta perustaa oman osakeyhtiön, jonka toimintaa tässä parhaillaan opetellaan.
Voisi siis todeta, että vuosi on ollut muutakin kuin ”hyvää mainosta hotlalle”. Toki luvut ovat tärkeitä vaikuttavuuden kannalta, mutta ne eivät aina kerro koko totuutta ja on hyvä nähdä nimenomaan se inhimillinen puoli lukujen takaa. Osaamisen kasvu, uudet tuttavuudet, mielettömät muistot, hyvinvoinnin vaaliminen ja tulevaisuuden uskon vahvistuminen. Näitä asioita ei välttämättä erilaisissa bisnesmittauksissa näy, mutta itselleni nämä ovat onnistumisen merkkejä.