miesten ulkonäköpaineet, pesojoonas, zalando, mies

Areenaan ilmestyi tammikuun ensimmäinen päivä Emma Karasjoen liidaama Sinkut paljaana deittiohjelma, joka pohjautuu britti formaattiin. Ohjelma pähkinänkuoressa: julkisuudesta tutut sinkkukaunottaret lähtevät ensimmäistä kertaa deiteille ilman meikkiä. Ohjelmassa tuodaan esiin naisten ulkonäköpaineita. Hotkin yhdeltä istumalta melkein kaikki tuotantokauden jaksot.

Ohjelma herätti jo joulukuussa keskustelua, kun ”mediasedät” ärähtivät, että tällaista realitya tuotetaan Ylen verorahoilla. Ylen ohjelmille asetetaan erilaisia tavoitteita laissa, kuten tarjota monipuolista tietoa, mielipiteitä ja keskusteluja. Ja sitä tämä ohjelma varmastikin tarjoaa, sillä naisten ulkonäköpaineet ovat iso yhteiskunnallinen ongelma, mikä koskettaa kaikkia meitä.

Ainakin minussa ohjelma herätti mielipiteitä ja monia kysymyksiä, joita jo Instagrammin puolella nostin esiin. Ja keskusteluahan siitä syntyi. Ajattelin jatkaa ajatuksia tänne liittyen miesten ulkonäköpaineisiin, jotka nousivat jälleen esiin ohjelman myötä. Käsittelin aihetta myös viime vuoden puolella: Miesten ulkonäköpaineet – Onko niitä?

Alkuun ajattelin, etten ole ohjelman kohderyhmää. Enkä varmasti olekaan ensisijaista kohderyhmää. Nyt tätä kirjoittaessani, ymmärrän että ohjelma antaa monille miehille, ”setämiehille” ja meille, jotka tavoittelemme ”setämiehen” statusta, ikkunan kurkistaa maailmaan, johon meillä ei muuten välttämättä ole pääsyä. Naisiin kohdistuvia odotuksia ja paineita on vaikea miehenä ymmärtää, jos niistä ei pääse keskustelemaan naisten kanssa. Tämän takia medialla on oma roolinsa juurikin tämän keskustelun virittämisessä. Kiitos Yleisradiolle tästä.

Huomasin kuitenkin jo ensimmäisen jakson kohdalla, kuinka karvani nousivat pystyyn, kun naiset kertoivat omista miesihanteistaan. Muistin, kuinka ihon alle deittailu toisinaan naisten kanssa menikään. Omat deittikokemukseni pohjautuvat ainoastaan naisiin, mutta en epäile etteikö myös miesten kanssa deittailu voisi tuoda samanlaisia tunteita eteen. Naisten ulkonäköpaineita käsittelevä ohjelma saikin minut kokemaan jälleen kerran miehiin kohdistuvia ulkonäköpaineita. Miten se nyt näin meni?

miesten ulkonäköpaineet, pesojoonas, zalando, mies

Miesten ulkonäköpaineet – keskiössä pituus: miehen ja munan

Parikymppisenä pojan kloppina, pituutta 170cm ja painoa 60kg, tradenomin tutkintoa suorittavana, autottomana ”kassatätinä” en kokenut olevani kovinkaan vahvoilla deittimarkkinoilla 2010-luvun tienoilla. Naisten lehdistä sai lukea, millainen on täydellinen mies. Samoja kriteerejä viljeltiin opiskeluporukoissa, tv-ohjelmissa ja yleisessä keskustelussa. Nyt, vuonna 2021, Sinkut paljaana sarjassa tuotiin esiin yhä näitä jo yli kymmenen vuotta sitten toitotettuja samoja kriteerejä: rahaa, statusta ja miehen pituutta

Jokaisella meillä saa olla omat mieltymyksensä puolison suhteen. Ohjelmaa katsellessa tuntui vähän hassulle, kuinka naiset kipuilivat omien ulkonäköpaineidensa kanssa ja asettivat kuitenkin miehille aika perinteisiä kriteerejä, joista pituus liitetään selkeimmin ulkonäköön. Yksi ohjelman naisista jopa sanoi ”menee läpi”, kun deittikumppani kertoi oman pituutensa. Siinä missä naisilla on omat ulkonäköpaineensa deittikulttuurissa, sama pätee miehiin. Pituus ja etenkin sen puute, on varmastikin yksi niistä arimmista aiheista miehillä, joista ei vieläkään puhuta tarpeeksi ääneen. Pituus on vielä sellainen tekijä, mihin kukaan meistä ei pysty vaikuttamaan, toisin kuin rintojen kokoon.

Miksi miehen tulee sitten olla pidempi kuin nainen? Miksi miehiltä usein vaaditaan yli 180 cm pituutta? Mitä miehen pituus viestii meille? Turvallisuutta, voimaa, raamikuutta, uskottavuuttta, menestystä.  Jos kerran miehen tulee olla pidempi ja naisen lyhyempi, mitä tämä kertoo naisten pituudesta. Tuleeko naisen olla lyhyempi, jotta hän voisi tuntea olonsa naiselliseksi, heikommaksi, sirommaksi, turvattomammaksi ja varjoon jääväksi? Monesti pituuserot tai -mieltymykset eivät ole meille itsellemme mikään juttu, vaan enempi mietimme, mitä muut ovat siitä mieltä. Miltä oikein näytämme alttarilla, jos nainen on pidempi kuin mies.

Miltä oikein näytämme

Eikö ihmissuhteissa ole kyse siitä, miltä se tuntuu

Pyydänkin, pysähdy hetkeksi ja mieti, miksi miehen pituus on tai voi olla merkitsevä tekijä parisuhteessa. Tekeekö pituus miehestä fiksumman, turvallisemman, hellemmän, tunteellisemman, rakastettavamman. Onko pituudella todellisuudessa väliä? 

miesten ulkonäköpaineet, pesojoonas, zalando, mies

Tuntuukin hassulle, että vaatiessamme mieheltä tiettyä pituutta, huomaamattamme kavennamme naiseuden määritelmää. Vahvistamme juurikin sitä vanhahtavaa naiskäsitettä, josta vuosikaudet olemme yrittäneet päästä eroon saadaksemme tasa-arvoa ja kunnioitusta moninaisempaa naiseutta kohtaan. Siinä missä naisen pituus ei kerro ihmisestä juurikaan mitään, pätee sama miehiin.

Olisiko nyt oikea aika julistaa myös kehorauha miesten kehoja kohtaan. Pituus ja sen arvosteleminen kuuluvat tämän rauhan piiriin, yhtä lailla kuin naisten vyötärön tai tissien koko. Ei unohdeta miehiä kehorauhasta puhuttaessa.

Ilmiselvästi me miehet kaipaamme myös omaa ohjelmaa, jossa käsitellään kohtuuttomia ulkonäköpaineita, jotka aiheuttavat turhaa riittämättömyyden tunnetta. Ohjelmaa, jossa ei käsitellä unelmien naista, vaan pureudutaan pintaa syvemmälle tuomalla esiin epäkohtia, jotta jokainen meistä pystyy omalla toiminnallaan rakentamaan turvallisempaa ympäristöä ihmissuhteille. Siitähän Saara Kemiläisen ohjelmassa mainitussa kommentissa ja koko Sinkut paljaana ohjelmassa on kyse: ”Meikki on asia, jonka asetat sun ja maailman välille.” Kenenkään ei tulisi verhoilla itseään suojautuakseen toisiltamme. 

Lue edellinenLue seuraava

10 kommenttia

10
 1. Kiitos aiheen nostosta. Täällä 183cm nainen ja samoja kokemuksia. Miksi yhteiskuntamme muokkaa ajatusmalliamme kertomaasi suuntaan? Voisiko meillä olla enemmän esillä pituusvähemmistöjä muiden ohella? Keskustelemalla vanhat normit rikkoutuvat.

 2. Hyvää pohdintaa! Itse olen kokenut naisena, että olen “liian pitkä”. Olen ollut liian pitkä moneenkin asiaan, mutta eniten olen kokenut itsen liian isoksi kokonaisvaltaisesti pituuteni vuoksi ja siksi ajatellut nuorenpana, että tulevan puolisoni “pitää” olla riittävän pitkä. Onhan se typerää, että oman ulkonäköön liityvän huonon itsetunnon vuoksi asetin miehille vaatimuksia. Nyt olen ollut 2,5-vuotta naimisissa itseäni lyhyemmän miehen kanssa ja parisuhteessa on todella merkinnyt ihan eri asiat, kuin ulkonäkö ja on mun mies mielestäni hyvän näköinen😊 Omat ulkonäköpaineet ei (valitettavasti) oo kokonaan poistunut, mutta rakkani on hyvä tuollaisena.

  1. Hei justiinsa näin! Kiitos kun jaoit sun kokemuksia. Kaikkihan me eletään ulkonäköpaineiden kanssa jollain tapaa, tuskin kukaan meistä on immuuni. Mutta juurikin tarkkailemalla omia ajatuksia ja yhteiskunnan normeja, tehdään näkyväksi haitallisia paineita. 🙂

 3. Kyllähän tuo pituuden vaatimus toimii toisinkin päin eli nainen ei “saa” olla liian pitkä eli miestä pidempi. Monet miehet ovat tätä mieltä myös. Kommenttisi miten rintojen kokoon voi kuitenkin vaikuttaa, mutta pituuteen ei, on toki faktisesti totta, mutta minusta aika törkeä heitto. Aivan kuin naisen pitäisi käyttää paljon rahaa ja saada mahdollisia terveyshaittoja, jotta rinnat olisivat miehen mielestä sopivan kokoiset. Ja vaikka naiset sanoisivat mitä niin juurisyy rintojen suurentamiseen on miesten odotukset ja halua miellyttää miestä.
  Itse olen avioliitossa itseäni hieman lyhyemmän miehen kanssa ja nuorena olin todella laiha ja siten myös todella pienirintainen, joten aiheesta on myös omakohtaista kokemusta. Baarissakin olen joskus kuullut vinkin ohikävelevältä mieheltä miten rintoja voi käydä suurentamassa, jos en asiasta ole vielä tietoinen ja kommentteja miten olen hirveä hongankolistaja yms. Itse en ole koskaan kommentoinut kenenkään ulkonäköä päin naamaa ja harvemmin kyllä myöskään selän takana. Toki omia ulkonäkömieltymyksiä minullakin on, mutta jos joku ei niitä täytä niin mitä sitten. Ja kun tutustuu mieheen, vaikka tämä ei olisikaan oman “tyypin” mukainen niin ulkonäön merkitys vähenee joka tapauksessa ja jos ihastuu niin kyseinen henkilö on hyvännäköinen joka tapauksessa.

  Ja pakko vielä sanoa deittailumaailmaan se, vaikka tasoeroteorioita sinällään inhoankin, mutta esim. tuon ohjelman naiset ovat tietyntyylisiä ja heille epäilemättä on tärkeitä ulkoiseen statukseen liittyvät asiat paitsi itsensä osalta, myös kumppanin osalta. Jos ohjelmassa olisi ollut toisenlaisia naisia niin he olisivat painottaneet jotain muita asioita.
  Jos olet kokenut aikoinasi olevasi turnoff, koska olet autoton, 170- senttinen, kaupankassalla tienaava opiskelija, niin varmasti tässä on osansa myös sillä minkälaisia naisia olet deittaillut. Joissakin toisissa piireissä taas autollisuus on turnoff jne jne
  Itsekin olen ollut ja olen turnoff hyvin monentyyppisille miehille ja muistan tietenkin deittailun vaikeuden, mutta samalla sen itselle sopivan miehen löytäminen oli vaikeaa eli pakkeja tuli myös annettua. En tiedä onko tässä sitten joku ajatusero, mutta itse en ole koskaan ajatellut, että voisin tai edes haluaisin olla sopiva naiskumppani kaikille miehille.

  Tällaisia ajatuksia heräsi, kun luin ensin NYTin jutun ja sitten sinun postauksen, joka oli linkattu kyseiseen juttuun. 🙂

  1. Moikka ja kiitos tosi kattavasta kommentista.

   Kirjoituksen pointti oli juurikin nostaa esiin miesten ulkonäköpaineita, joihin pituus liittyy vahvasti. Kirjoituksen tarkoitus ei ollut käsitellä naisten ulkonäköpaineita, joihin pituus liittyy myös. Se on eri keskustelu. Sain instagramissa myös paljon viestejä pitkiltä naisilta, jotka nostivat tämän saman huomion esiin. Yleistäkeskustelua dominoi vahvasti naisten ulkonäköpaineet ja tälle on syynsä, naisiin kohdistuu enemmän ulkonäköpaineita. Suomessa on tehty ulkonäköön liittyviä tutkimuksiakin ainoastaan naisista lähtöisin, miehet ovat olleet näissäkin “sivuroolissa”. Toivoisin kuitenkin, että tulevaisuudessa kun puhutaan miesten ulkonäköpaineista, puhuttaisiin niistä ja keskityttäisiin niihin, eikä vietäisi huomiota muualle. Sama koskee toisinpäin. Toki ulkonäköpaineet sukupuoleen katsomatta linkittyvät toisiinsa vahvasti ja tälle ristiin analysoimiselle on oma paikkansa. 🙂

   Kommentti rintojen suurentamisesta oli harkittu ja pitää paikkaansa, että sitä tehdään usein vastatakseen miesten odotuksia. Vertaus on raffi, myönnän. En missään väitä, että naisen tulee tehdä leikkauksia omaan vartaloonsa. Sitä vaan tehdään, toisin kuin pituusleikkauksia. Samat riskit ja odotukset koskevat miehen munaa, johon tehdään kanssa suurennusleikkauksia. Vähemmän kuin rintoihin, mutta molempia tehdään haluttiin tai. Vertauksella halusin nostaa esiin sen tosi asian, että miehen pituus ei siitä muutu, vaikka kuinka leikkauksia tekisi.

   Mä en olekaan tutustunut ainakaan tietoisesti tasoeroteorioihin. Vaikka ohjelman naisilla tuntui olevan samantyyppisiä mieltymyksiä ja saa ollakin, niin olisin itse ainakin toivonut, että jossain vaiheessa olisi edes yhdellä lauseella kyseenalaistettu niitä. Se ei siis tarkoita, että mieltymyksien olisi pitänyt muuttua vaan se, että asiaa olisi tarkasteltu kriittisesti. Kriittinen tarkastelu, kun voi avata mahdollisuuksia uudenlaisiin kohtaamisiin.

   Kiitos vielä kerran kommentistasi. 🙂

 4. Hei! Mielenkiintoista ja hyvää pohdintaa! Itsekin katselin tuon ohjelman kaikki jaksot. Itse kyllä huomasin tuon pituuteen liittyvän vaatimuksen, mutta vielä enemmän särähti korvaan juurikin se statuksen ja rahan vaatimus miehellä. Miehen pitää olla menestynyt ja hyvin toimeentulevassa työssä, mikään opiskelija ei kelpaa. Minusta tuokin asettaa ihan järjettömiä paineita! Ei kai kaikki voi olla asianajajia tai talousjohtajia jne.

 5. Tämähän odottaisi naisilta reiluutta ja loogisuutta, mikä on vähän liikaa vaadittu.

  Eiväthän he tasa-arvoa halua, paitsi jos siitä on heille etua. Mies ei voi pituudelleen mitään, ei alakerran eikä kokonaispituudelle. Lihava tai pienirintainen nainen voi sentään tehdä jotain asialle, eikä hänen rakkautensa muutu arvottomaksi vain siksi, että senttejä uupuu. Lihavuuskin on oma vika, siitä ei saa silti arvostella, mutta miehen/miehisyyden cm-määrän perusteella hylätään miehiä jatkuvasti, eikä se tule muuttumaan koskaan.

  Ja ironistahan juuri on, että pidempää miestä etsiessään nainen sanoo “en haluakaan olla tasa-arvoinen, haluan olla suojeltu ja se on miehen tehtävä”. Mikä nyt ei yllätä millään tavalla, en minä naisten jutuista usko puoliakaan. Suu sanoo mitä sanoo ja alitajunta miettii ihan muuta.

  Miehillähän niitä ulkonäköpaineita vasta onkin, pitäisi olla treenattu kroppa, ja miehen kohdalla se ei riitä että tekee niitä kyykkyjä ja treenaa pelkkiä pakaroita kuten naiset. Pitäisi treenata koko kroppaa. Nämä peppuaan treenaavat “fitnessvaikuttajat” Instagramissa vastaavat suunnilleen samaa jos mies treenaisi salilla pelkkää hauista 7 päivänä viikossa, eikä mitään muuta.

  Barbie-nukkea paheksutaan naiskuvaa vääristävänä, mutta kukaan ei välitä siitä että He-Man, Batman, Tarzan tai joku vastaava hahmo on lihaksikas. Niinhän miehen kuuluukin olla, eikö?

  Miesten naamaa arvostellaan myös, mutta sitäpä ei meikeillä korjata, jos sattuu olemaan vähän vino. Meikkien ansiosta naiset kuvittelevat olevansa jotenkin paremmannköinen sukupuoli, itseasiassa jos meikit otetaan pois niin on miltei päinvastoin.

  Sen lisäksi tulee sitten ne muut paineet, eli raha/status, ja että miehen pitää olla hauska. Sellaisiahan naisilta ei vaadita, riittää että on nätti ja “ihan mukava”. Palkka, ura, pituus tai hauskuus ei kiinnosta ketään. Nainen on mielestään “huumorintajuinen” = osaa nauraa oikeassa kohdassa vitsiä.

  1. Morjesta

   Kiitos kommentistasi. Moni asiahan ei juuri ole naisten vika vaan juurikin patriarkaatin, jota me miehet pidämme yllä. Naisten tasa-arvotyö juurikin ajaa sukupuolten tasa-arvoa, eli myös meidän miesten asemaa. Ja en lähtisi yleistämään että naiset tai miehet nyt vain ovat tällaisia. Se on totta, että miehiltä toisinaan vaaditaan asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Sitä samaa vaatimista tulee miehiltä itseltään. Yhtälailla homopiireissä kysellään senttien perään. Joten kyse ei ole naisista vaan ylipäätä mieskuvasta, jota ylläpidämme. Tutkimusten mukaan itse asiassa yli 80% naisista on sitä mieltä, että puolison peniksen pituus on hyvä. Kun taas miehet pitivät omaa varustustaan useammin riittämättömänä. Ja ei tämäkään ole kenenkään syy, vaan asiosta tulee oppia puhumaan. Miksi pituudella on väliä?

   Se mitä tulee naisten haluun olla “suojeltu” on opittua. Yhtälailla kuin että moni mies haluaa olla alfa. Ironiaa on myös tämä, että täällä nostetaan esiin naisten ironisuus kun itse pidämme kiinni kynsin ja hampain miehen roolista yhteiskunnassa.

   Olen täysin samaa mieltä kanssasi, että mediassa supersankarimiehet harvoin ovat muuta kuin lihaksikkaita ja saatanan komeita. Tai jos mies hoitaa lasta niin se vasta onkin supersankarina olemista. Kaikki nämä vahvistavat kapeaa miesmallia.

   Syyttely sukupuolen perusteella on aika kulahtanutta. Sen sijaan, että syytellään ja vastakkainasetellaan, voisimme pohtia omaa vaikutustamma ja muutoshalukkuuttamme. Mitä minä voin tehdä asian eteen, että mies saisi olla myös moninainen.

   Joonas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *