Andamaanit - mitä ja missä?

Huh heijaa ja hellettä! Jos mielesi halajaa pitkiä koskemattomia rantaviivoja, yksinkertaista arkea sekä maukkaita pannareita, Etelä-Andamaanit ovat sinua varten! Nivottiin yhdessä reissukumppanini Muttosen Eevan kanssa yhteen blogikirjoitukseen asioita, jotka voivat auttaa teikäläisen matkasuunnitelmien tekemistä Havelockin saarelle, Intiaan.

VIISUMI

Otetaan heti alkuun käsittelyyn tarvittavat maahantuloluvat. Bengalinlahdella sijaitsevat Andamaanit ja Nikobaarit –saarirykelmä on Intian omistuksessa, joten kaikilta saarille matkustajilta vaaditaan Intian viisumi. Viisumihommat voi hoitaa kotimaasta käsin lähetystön kautta tai kätevämmin täyttämällä e-viisumihakemuksen. Turistiviisumin hinta oli noin 42 euroa (2018). Lisäksi Andamaaneille pääsyyn vaaditaan erillinen matkustuslupa, jonka saa simppelisti täyttämällä lomakkeen Port Blairin lentokentällä. Tämä erillinen lupa on maksuton ja sitä tulee näyttää esimerkiksi majoituksiin kirjautuessa sekä lauttalippuja ostaessa.

SAAPUMINEN

Saapuessasi Andamaaneille, saavut ensimmäiseksi saariryhmän pääkaupunkiin Port Blairiin. Tulo tapahtuu joko meriteitse tai lentäen. Lennot Port Blairiin saapuvat Chennain tai Kalkutan kautta.   

Andamaanien vierailluin saari on Havelock, jonka mekin otimme suunnaksemme. Havelockin lisäksi majoitusmahdollisuuksia löytyy ainakin Long Islandilta ja Neil Islandilta. Saarille kulku tapahtuu pääsääntöisesti lauttaliikenteellä. Port Blairista kulkee julkinen lautta (kesto 2,5h) muutaman kerran päivässä ja hinta vaihtelee 400-650 rupian välillä. Lisäksi yksityiset firmat (Makruzz ja Costal Cruise) tarjoavat nopeamman vaihtoehdon (kesto 1,5h) hulppeampaan mutta vielä sopuhintaan, 1200-1600 rupia. Pikalauttoihin pystyy varamaan/ostamaan lippuja etukäteen, kun taas julkisten lauttojen lipunmyynti aukeaa kolme päivää ennen lähtöä ja ostaminen tapahtuu ainoastaan satamasta.

Andamaanit - mitä ja missä?
Andamaanit - mitä ja missä?

Itse lippujen ostamishetki on kuin olisi Tokmannin avajaisissa jonottamassa ilmaista ämpäriä. Menimme Port Blairin satamaan varhain aamusta, hiukan ennen viittä jonottamaan lipunmyynnin aukeamista. Lipunmyynti avataan 5:15 ja ennen tätä portille oli kertynyt jo pitkä liuta lippujen havittelijoita. Porttien auetessa meno muuttui villiksi. Totinen juoksukilpailu kohti lipunmyyntiä oli alkanut.  

Lippuja Havelockin saarelle on tarjolla päivittäin vain rajoitettu määrä. Naiset ja miehet jonottavat lauttalippuja erikseen, mikä helpottaa lippujen saamista, jos seurassasi on nainen. Miesten jono on täysin mahdoton: Aikuiset ihmiset etuilevat törkeästi ja vaikka kuinka sanot asiasta, ketään ei kiinnosta.

Andamaanit - mitä ja missä?

RANNAT

Havelockin saari jakautuu eri kyliin, jotka kaikki ovat pieniä ja lähellä toisiaan. Suosituin ranta on Beach No. 3, joka muuttuu Beach No. 5 etelään päin mentäessä. Suurin osa resorteista löytyy myös näiltä kahdelta rannalta.   

Paikalliset turistit suosivat, Aasian kauneimpien rantojen listalle rankattua, Beach No. 7 (Ratha Nagar), joka on näkemisen arvoinen paikka, sekä Elephant Beachia auringonottoon ja vesiurheiluun. Huhujen mukaan Beach No. 7:ltä vasemmalle on mahdollisuus päätyä uimaan kilpikonnien kanssa.

Andamaanit - mitä ja missä?

Muut rannat ovatkin aika koskemattomia ja aktiviteettitarjonnasta vapaita, joten aurinkoa saa ottaa kaikessa rauhassa ilman häiriötekijöitä, tosin länsimainen turisti saattaa olla paikallisille kuvanoton arvoinen kohde.

Andamaanit - mitä ja missä?

MAJOITTUMINEN

Havelockilta löytyy runsas valikoima eri tasoisia majoitusvaihtoehtoja ja uusia nousee kuin sieniä sateella. Sesongin aikaan saari täyttyy melkein täysin paikallisista turisteista, jolloin majapaikan saaminen voi olla haastavaa, muttei mahdotonta. Suositeltavaa on varata yöpyminen etukäteen yöksi tai kahdeksi, jolloin varmistat katon pään päälle ensimmäisiksi öiksi.   

Saaren budjettimatkalaisten resortteja ei kuitenkaan välttämättä löydy netin tarjonnasta, joten majoitusvaihtoehtoja on todellisuudessa enemmän ja monipuolisemmin saatavilla kuin miltä aluksi näyttää. Tuttu tyyli, ovelta ovelle, on ehkä paras vaihtoehto mieluisimman majapaikan löytämiseksi. Halvin bungalow, jonka löysimme Ikilomalla-blogin kautta oli Green Imperial (Beach No. 3), jossa yhden yö saa 900 rupian hintaan. Saaren kalleimmat sänkypaikat kipuavat yli 10 000 rupiaan yöltä.

Andamaanit - mitä ja missä?
Andamaanit - mitä ja missä?

LIIKKUMINEN

Saarella on toimiva joukkoliikenne, kyllä luit oikein. Siitä huolimatta, että Havelockilta löytyy tasan kaksi tietä, niin bussilla pääsee liikkumaan saaren läpi, rannalta toiselle. Julkisen liikenteen lisäksi saarella liikkumista helpottaa tuk tuk –kuskit.  

Skootterin vuokraaminen on edullista, päivävuokra kustantaa 400-500 rupia ja siihen bensakulut, 160 rupiaa, päälle (2 litraa pököttiä riittää ajamaan saaren päästä päähän, mikä oli kuulemma tarpeeksi meidän päivän kiertelytarpeisiin). Saaren pystyy ottamaan myös helposti haltuun vuokraamalla polkupyörän tai jopa kävellen.

Andamaanit - mitä ja missä?

SYÖMINEN

Melkeinpä jokaisesti resortista löytyy oma ravintolansa. Ruokatarjonta on laaja, paikallisesta intialaisesta ruoasta aina klassikko pasta carbonaraan. Oma ravintolasuosikkimme löytyi majoituksemme vierestä, Full Moon Cafe. Full Moonin ruokalista on kattava ja melkeinpä ihan mitä vain tilatessa, yllättyi positiivisesti. Jos mielesi halajaa laadukasta, espresso-pohjaista, kahvia, suositeltavaa on avata piikki kyseiseen ravintolaan. Paikka tarjoaa myöskin jonkin asteisen Wi-fin pientä maksua vastaan sekä saaren (ainoana kenties) veden täyttöpisteen.

Andamaanit - mitä ja missä?
Andamaanit - mitä ja missä?
Andamaanit - mitä ja missä?

Jos viinahammasta meinaa kolottaa, vain osassa saaren ravintoloissa on tarjolla alkoholituotteita ja niidenkin kattaus muistuttaa lähinnä konnevetiläisen uimahallin wiener-hyllyä. Havelockin kartasta löytyy Wine shop -merkintä, mutta paikallisten mukaan, kauppaa ei enää saarelta löydy. Turha siis odottaa rannalla hikoillessa jääkylmiä Bintangeja tai bucketteja kaupittelevia paikallisia.

Andamaanit - mitä ja missä?

AKTIVITEETIT

Saaren aktiviteetit pyörivät pääosin meren ympärillä: Sukellusta, snorklausta ja muuta vesiurheilua on tarjolla sitä kaipaaville. Elephant Beach on aktiviteettitarjonnaltaan saaren laajin. Biitsin tavoittaa joko vesitaksilla tai jalan viidakkopolkua pitkin (noin 45min suunta). Viidakkopolku on suosittelemisen arvoinen, kylläkin omaan trekkaukseen toi lisähaastetta edellisen yön rankkasateiden pehmentämä maa. Yleensä biitsien läheisyydestä on saatavilla vähintäänkin pientä snäkkiä ja kookosvettä. On hyvä varautua omalla vedellä, sillä muovijätteen määrää halutaan säännöstellä, onneksi!

MUUTA

Havelockilta löytyy yksi pankkiautomaatti ”keskustasta”. Jos haluat pelata varman päälle, tuo käteistä mukanasi. Korttimaksu käy osassa paikoista, esimerkiksi edellä mainitussa Full Moon Cafessa, sekä ainakin joillakin sukellusyrityksillä, kuten Dive Indialla.   

Saarelta löytyy postin lisäksi hieronta- ja pyykkipalveluita sekä poliisilaitos. Turvattomuuden tunnetta emme itse kokeneet. Tuntui turvalliselta jättää arvotavaratkin rannalle uimaan mentäessä.  

Malaria lääkitys suositeltava.

Andamaanit - mitä ja missä?
Lue edellinenLue seuraava

1 kommentti

1
  1. Oon kyllä niin kateellinen tosta sun matkasta 😍 kuinka pitkälle oot suunnitellut tota lomaa, kuinka pitkään aiot yhteensä olla reissussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *