Ehdottomasti yleisimpiä kysymyksiä mitä minulle tuntemattomat ihmiset heittävät, liittyy rahaan ja erityisesti reppureissujeni rahoittamiseen: Mistä rahat reppureissuun? Raha on asia, mistä aika vähän puhutaan ääneen, mutta sitäkin enemmän se aiheuttaa uteliaisuutta ja pienissä määrin kateutta. Ajattelin jakaa omat vinkkinä reppureissujen rahoittamisesta.  

Ihan alkuun, pitää muistaa, että se mikä toimii minulle, ei välttämättä toimi toiselle. Ja ylipäätään, kun spekuloidaan toisten ihmisten raha-asioista, taustalla on kymmeniä muuttujia ja tekijöitä, jotka eivät välttämättä näy ruudun toiselle puolelle, joten on hyvä muistaa, etteivät asiat ole niin mustavalkoisia.

Olen viimeisen viiden vuoden aikana tehnyt kolme pidempää reppureissua, joiden kaikkien rahoitus on noudattanut aikalailla samaa kaavaa.

mistä rahat reppureissuun?

Vinkki 1: Isommat tulot, pienemmät menot

Matkustaminen vaatii rahaa ja rahaa saa töitä tekemällä. Palkkatöitä ei välttämättä ole tasaisesti saatavilla ympäri maata ja kaikilla meillä ei ole samoja lähtökohtia töiden saamiseen, mutta pointtina se, että itse olen jättänyt turhan nirsoilun töiden suhteen sikseen, kun päämääränä on ollut saada reissurahat kasaan.   

Kolme vuotta sitten tuli tienattua reissurahaa muun muassa piikkaamalla homeseiniä, kaivamalla kusisia katukiviä maasta irti, jakamalla ilmaista Pepsiä Cheekin jäähallikeikoilla, maalaamalla pihatalojen julkisivuja, vääntämällä burgereita aamusta iltaan, blokkaamalla tyhjiä tuoppeja pilkkuun asti ja juontamalla erilaisia tilaisuuksia. Ei mitään glamouria, saatika vastannut lainkaan koulutustani.

Viimeisimmän reissun rahoittamiseksi sain tehdä oman alan hommia, joista aidosti nautin. Tein kylläkin päällekkäin kolmea eri työtä, joka kuormitti puolen vuoden ajan aika paljon.  

Samaan aikaan olen aina nipistänyt menoistani. Suurimpana rahareikänä itselläni on aina ollut asumiskustannukset. Iso kiitos vanhemmilleni, jotka ovat aina tarjonneet majapaikkaa, kun sille on ollut tarvetta. Kimppa-asumiset ja kaupungin laitamilta vuokra-asunnon hankkiminen, ovat kanssa hyviä vaihtoehtoja kustannuksien alentamiseen. Radikaalit ostokiellot, esimerkiksi vaattiden suhteen,  ovat toimineet tehokkaasti minulle.

Kulujen minimointi ja tulojen maksimointi kuulostaa yksinkertaiselle ja sitä se parhaimmillaan onkin. Toki aina tulee muuttujia matkaan, yllättäviä kuluja yms, jotka on hyvä tiedostaa ja hyväksyä. Enempi kyse on mantrasta, jota toitotan itselleni jatkuvasti, kun tarvitsee säästää reissaamista varten.

mistä rahat reppureissuun?
mistä rahat reppureissuun?

Vinkki 2: Säästöpossun hankkiminen

”Kaikki mikä tulee, myös menee” kuuluu omaan ajattelutapaani, joten päätin aikoinani avata säästötilin, jonne meni kerran kuukaudessa aina pieni summa rahaa. Nykyään irrotan palkastani 10% suoraan säästötilille, toki huomioiden aina sen hetkisen rahatilanteen. Kun rahat poistuvat käyttötililtä säästötilille, sitä huomaakin, kuinka rahaa alkaa kertyä pikku hiljaa säästöön, eikä kaikki raha menekään kapitalismin loputtomaan kuiluun.  

Opiskeluaikoina laitoin kaikki pullonpalautuksesta kertyneet rahat säästöpossuun reissurahoiksi. Eihän niistä kertapalautuksista tullut kuin muutamia euroja, mutta euro possussa on enemmän kuin ei mitään. Todella filosofista mutta uskon, että kansantaloustieteilijätkin voivat yhtyä tuohon lainiin. Pikavoittoja voi sitten yrittää saada Ärrän tiskiltä. Suurimmaksi osaksi kyse säästämisessä on kuitenkin kestävyyslajista. Kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa kansalaiset siis.

mistä rahat reppureissuun? pesojoonas

Vinkki 3: Arvovalintojen tarkastelu

Jos säästäminen tuntuu tekevän tiukkaa, on hyvä tarkastella mihin omat rahat menevät. Jälleen kerran painotan, että jokaisella meillä on yksilöllinen elämäntilanne ja resurssit käytettävissä, joten tämä on hyvä huomioida, kun puhutaan rahan säästämisestä ja arvovalinnoista.   

Baari-iltoina saan hyvinkin kulumaan melkein satasen. Kuukaudessa pari baari-iltaa kartuttaa reissukassaa noin 200 eurolla. Toiset 100 euroa saa hyvinkin kasaan, kun jättää yhtenä kuukautena ostamatta uuden sesonginmukaisia vaatteita. Kaupan ostoskoria tarkastelemalla saa hyvinkin muutaman kympin kuussa nipistettyä reissukassaan.

Klisee, pienistä puroista syntyy reissukassan rahat, pitää hyvinkin paikkaansa. Sitä on vaan vaikea nähdä, kun mielessä on jatkuvasti 8000 eurosn kokonaisbudjetti. Pilko budjetti siis pieniin osiin, päiväbudjettiin, yksittäiseen lentoon, hotelliyöhön, benji-hyppyyn yms. Näin saat tavoitteitasi realistisimmiksi.

sri lanka, mistä rahat reppureissuun?
komodo, mistä rahat reppureissuun?

Vinkki 4: Myy kaikki mikä irtoaa

Meikän kotoa, varsinkin ullakolta, löytyy käsittämätön määrä tavaraa, jolle ei ole mitään käyttöä. Meillä on tavaraa, koska sitä tulee olla. Laman jälkeinen elämä, jolloin jogurttipurkitkin säilytettiin, näkyy osittain vieläkin arjessamme perintönä vanhemmiltamme. Netin kierrätysryhmät ja kirpputorit ovat hyviä tapoja päästä ylimääräisistä tavaroista eroon, kartuttaen matkakassaa. Olen myynyt kierrätysryhmissä todella ronskilla kädellä tavaroitani, joita en vain käytä, mutta jostain syystä olen niitä aikoinaan hankkinut tai saanut. En välttämättä tarvitse kuutta leipälautasta, ehkä neljä on riittävä määrä. Kolmesta mustasta hupparista käytän käytännössä vain yhtä. Keittiön sekametelikaapista löytyy jos jonkinlaista kippoa ja kuppia, joista suurin osa on kulkenut vuosien ajan mukanani ilman minkäänlaista käyttötarkoitus. Miksi?  

Itse tutkin säännöllisen väliajoin omia laatikoitani ja mietin, tarvitsenko todellakin kaikkea tätä. Mikä on ylipäätään tavaroideni käyttökapasiteetti. Voisiko joku toinen hyötyä enemmän osasta tavaroistani? Mikä on välttämätöntä ja mikä on halujen tuottamaa tarvetta?

Olen saanut toistasataa euroa aina ennen reissujani, kun olen rohkeasti luopunut ylimääräisistä tavaroista. 300 euroa vastaa 1,5 kuukauden safkoja Aasiassa.  

Toki nykyään enemmän mietin jo ostovaiheessa, tarvitsenko todellakin tätä. Tällöin jokainen kaupanhyllylle jäänyt tavara on voitto.

bangkok, mistä rahat reppureissuun?

Vinkki vitonen: Suunnittele ja budjetoi

Suunnittelu, asia, josta meikäläinen on erittäin epärelevantti kaveri sanomaan mitään. ”Tee niin kuin minä sanon, älä niin kuin minä teen.” Jokainen, joka reissujani on seurannut, tietää, että suunnittelu ei ole vahvuuteni ja budjetoinnit olen aina ulkoistanut numeroista kicksejä saaville ystävilleni. Moni pankki tarjoaa hyvää jeesiä viikoittaisten rahavirtojen seuraamiseen. Danskella ja OP:lla ainakin pystyy kivojen diagrammien avulla näkemään, mihin viikottain tai kuukausittain rahat menevät. Itselleni ainakin suurin yllätys oli huomata, kuinka paljon rahaa ravintolat syövät lompakostani. Jälleen kerran ehkä toistan itseäni, mutta viikossa yksi ravintola-annos vähemmän on 20 euroa reissukassaan, joka tarkoittaa 10 olutta Balilla.   

Päiväbudjetin luominen reissuun on suotavaa. Itse olen mennyt 30-40 euron päiväbudjetilla ja siihen päälle vielä lennot ja liikkumiset. Lennotkin ovat suht edullisia, kun ostaa ne tarpeeksi ajoissa.

mistä rahat reppureissuun?
mistä rahat reppureissuun?
mistä rahat reppureissuun?

Vinkki 6: Konkretisoi reissu

Maailmanympärysmatka kuulosti aikoinaan todella utopistiselta ja kaukaiselta ajatukselta. Reissu alkoi ensimmäisen kerran konkretisoitumaan, kun kävin ostamassa Madventuresin jätkien Kansainvälisen seikkailijan oppaan. Pieni asia, joka kirjahyllyllä muistutti päivittäin päämäärästäni. Toinen konkreettinen asia oli rinkan ostaminen. Juku sitä tunnetta, kun kannat kotiin uuden parhaan ystäväsi. Toki lentolippujen ostaminen viimeistäänkin konkretisoi reissuun lähtemisen. Lentolippujen ostamiset ovat olleet niitä hetkiä, jolloin karvat ovat nousseet pystyyn ja pala löytänyt tiensä kurkkuun.  

Näillä aika simppeleillä jutuilla, jotka vaativat aika paljon kurinalaisuutta ja luopumista olen saanut reissuni rahoitettua. Perinnöt tai lotto-voitot eivät ole olleet tukenani. Kyllä sitä viimeistään reissun päällä ymmärtää miksi hitossa sitä tuli tehtyä duunia niskalimassa, kusen haju sormissa ja silmäpussit roikkuen.

Millaisia säästövinkkejä teillä on?
Lue edellinenLue seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *