
Mitkä matkasovellukset reppureissulle kannattaa oikein ladata? Olen monesti ihmetellyt, miten ihmiset ennen internet aikakautta ovat ”selvinneet” reppureissuillaan ilman nykyisen kaltaisia älypuhelimien sovelluksia. Eräs vanhempi reppureissaaja, jonka kanssa juttelin, kertoikin, että matkustaminen oli hyvinkin erilaista hänen nuoruudessaan. Hotelleja, hostelleja tai home stay -majoituksia ei pystynyt varailemaan etukäteen, vaan saavuttua kohteeseen, tuli kierrellä ovelta ovelle ja kysellä vapaita huoneita. Kartat olivat kaikki paperisia ja niitä harvoin edes sai käsiinsä. Peukkukyydit olivat budjettimatkaajan mieleen. Syömään mentiin sen mukaan, mihin paikalliset suosittelivat. Ja mitä tulee rahaliikenteeseen, en edes tiedä kuinka paljon käteistä jengillä on ollut matkassaan.
Ajat muuttuvat, maailma muuttuu ja sen mukana myöskin matkailu muuttuu. Digitalisaatio on tuonut maailman kotisohvallemme ja vapauttanut aikaa ja energiaa oleelliseen, eli matkailusta nauttimiseen. Tein ensimmäisen reppureissuni 10 vuotta sitten. Silloin mentiin vielä paperinen kartta kädessä pitkin Budabestin katuja. Internettiin oli tullut hostellisivusto, josta pystyi varaamaan sänkypaikkoja ympäri maailmaa, kylläkin harva hostelli oli löytänyt tiensä internettiin. Visa Electron lauloi menemään ja MP3-soittimeen oli ladattuna ne 100 suosikkikappaletta, jotka sinne juuri ja juuri mahtuivat. Madventuresin TV-ohjelma sekä kirjat olivat monelle portti ulkomaailmaan ja todelliseen reppureissaamiseen. Kirjastosta käytiin lainaamassa Lonely Planet, josta otettiin tarpeen tullen kopiokoneella talteen tarvittavia tietoja. Ja ai niin, tekstiviestillä pystyi ilmoittamaan kätevästi kotia, että kaikki on hyvin – kunhan osasi tiivistää kuulumiset 160 merkkiin.
Nyt kun katson 10 vuotta taaksepäin, muistan miettineeni ihan samoja keloja silloinkin kuin nyt: Miten ihmeessä jengi matkusteli 80-luvulla? Applikaatiomaailma on viimeisten vuosien aikana muuttanut merkittävästi omaa tapaani matkustella, sekä helpottanut monia asioita, kuten valuuttakurssien tarkistamista tien päällä.
Mitkä matkasovellukset reppureissulle kannattaa ladata? Tässä lista sovelluksista, jotka ovat itselläni ahkerassa käytössä reissatessa ja, joidenka lataamista kannattaa harkita ennen reissuun lähtemistä.
Momondo
Aivan kurko halpojen lentojen löytämiseen ja ostamiseen. Muutamassa hetkessä silmien edessäsi on satoja lentoja, melkeinpä maailman jokaiseen kolkkaan. Momondossa pystyy helposti suunnittelemaan useita lentoja, esimerkiksi maailmanympärysmatkaa ajatellen, joten ei tarvitse jokaista kohdemaata erikseen klikkailla ja tarkistella hintoja. Toinen plussa Momondossa on, että se näyttää kätevästi mikä lento on halvin ja nopein sekä mikä voisi sopia parhaiten juuri sinulle.
Grab / Uber
Asia, joka meikäläistä risoo Aasiassa, on jatkuva tinkaaminen ja epävarmuus siitä, kuinka paljon sun muroihin kustaan jokaisella ostohetkellä. Harvassa Aasian kohteessa taksit kulkevat mittareilla ja jos kulkevat, et ole varma mihin tahtiin mittari juoksee ja kuinka pitkän kiertoreitin taksikuski päättää valita. Toki seasta löytyy paljon rehellisiä taksikuskeja. Enempi kyse on tunteesta, joka valtaa mielen ostovaiheessa. Mutta taksimatkat ovat kokeneet ison muutoksen, kiitos über ja Aasian vastaava palvelu Grab. Näiden sovellusten avulla itse olen säästänyt niin hermoja kuin eurojakin. Grabin kautta pystyy kätevästi myös tilaamaan skootterikyytejä, jotka ainakin Balilla ja Bangkokissa ovat olleet naurettavan edullisia verrattuna kadulta otettuihin vastaaviin kyyteihin. Sanonta, ”Once you go Grab, never go back!”, pitää erittäin hyvin paikkaansa.
Google Maps
Siis TÄMÄ. Pystyykö joku kertomaan, miten ihmeessä jengi on löytänyt itsensä A) kartalta ja B) perille ilman karttapalveluita. Google Mapsi ei ole pelkkä karttasovellus, vaan sen kautta pystyy helposti löytämään hyviä ravintoloita, nähtävyyksiä sekä tallentamaan kohteita, joihin haluaa matkustaa tulevaisuudessa. Vinkki tätä sovellusta käyttäville: Muista ladata/avata kartta silloin, kun olet netin parissa, jolloin pystyt käyttämään offline-tilassa, ilman internettiä.
Agoda / Hostel World
Yöpaikka hakusessa? Itse tykkäsin käyttää Agodaa suurimman osan ajasta, sillä tuntui, että sen kautta löysi aina halvimmat majapaikat. Jos oikein ymmärsin niin Agoda ja Booking ovat ilmeisestikin samaa yritystä, ainoana erona vain hinta ja bonusjärjestelmä, jonka toimivuudesta en koskaan päässyt perille. Agodan kautta, niin kuin varmasti muidenkin vastaavien, saa kerättyä bonuksia, jotka muuntuvat ässä-pisteiden tavoin euroiksi jossain vaiheessa jollain tapaa. Joten suosittelen keskittämään! (ironiaa havaittavissa)
Maailman hostellit löytyvät melkeinpä parhaiten Hostel Worldin kautta. Varsinkin Euroopassa suosittelen hyödyntämään Hostel Worldia, kun taas Aasiassa voi melkeinpä saada homestay-majoituksen dormi-hintaan.
Trip Advisor
Jos yhtään epäilet kannattaako johonkin ravintolaan mennä vai ei, avaa Trip Advisor. Tämän sovelluksen ydin on nimenomaan suosittelussa, joka itselleni tuo luottamuksen tunnetta, kun valitsen ravintoloita tai hotelleja. Monen monta hyvää raflaa tuli jälleen kerran löydettyä nimenomaan Trip Advisorista. Sovelluksesta löytyy myös majapaikkoja ja aktiviteettejä. Sovelluksen suosiosta kertonee se, että melkeinpä aina Googlen hakutuloksissa tulee ensimmäisten joukossa vastaan Trip Advisor.
Google Translator
Kielimuuri saattaa varsinkin Aasiassa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa tai Ranskassa tulla monesti vastaan. Elekielellä pärjää aika pitkälle jo, mutta miksi ei hyödyntäisi nykyteknologiaa kommunikoinnin rikastamiseen, jos sellainen on mahdollista. Jos haluat saada ”maksimit” irti Google Translatorista, suosittelen vaihtamaan kieleksi suomen sijaan englannin, sillä Googlen kielitiimistä ei varmastikaan löydy kovinkaan montaa suomalaista tai suomea puhuvaa, joten suomen kääntäminen ontuu vielä paikoitellen.
HangAround / Tinder
Jos matkustelet yksin, toki kaksin tai kolmisinkin, ja mietit, kuinka tutustua uusiin reissututtavuuksiin, niin tässä yksi vaihtoehto. HangAround on kätevä tapa löytää ”kohtalon tovereita”. Samoin Tinder. Kyllä, tuo saatanan jälkeläinen sopii hyvin uusien reissututtavien löytämiseen ilman sen suurempaa lupausta esiaviollisesta seksistä. Erityisesti jos kaipaat paikallisilta suosituksia, lataa Tinder.
WeShare
Totuttuun suomalaiseen tapaan ravintoloissa tilaamme pöytäseurueessa aina omat laskumme. Monessa maassa tämä ei kuitenkaan onnistu ilman lisämaksua tai se saattaa myöskin näyttää ihan idioottimaiselta, kun jokaiselle tuodaan omaa laskua. WeSharen avulla pystyy vaivattomasti jakamaan esimerkiksi ravintolan laskun. Itse käytin Uudessa-Seelannissa ystävieni kanssa WeSharea yhteisten kulujen jakamiseen. Jokaista tankillista, kauppalaskua tai olutta ei siis tarvinut siinä hetkessä jakaa, riitti vain, kun merkkasi kulut sovellukseen. Reissun jälkeen tasasimme tilit helposti MobilePayn avulla, joka on linkitetty WeShareen.
Podcast / Spotify
Lennoille, junamatkoille tai bussimatkoille ehdoton suositus on ladata offline-tilaan mielenkiintoisia podcasteja ja tietysti musiikkia. Itse käytän iPhonen omaa Podcast sovellusta, mutta myöskin jonkin verran Spotifyn podcast tarjontaa, josta muuten löytyy monia Ylen tuottamia lähetyksiä. Suplaa kanssa yritin käyttää mutta offline-lataukset olisivat vaatineet oman tilin luomista, niin luovuin siitä.
Valuutta+
Rupiat, ringit, dollarit, bathit, eurot, yenit. Yritäppä pysyä kärryillä mikä maa, mikä valuutta, kun kohteet vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Koen, että itselläni on matikkapäätä, mutta mikä tulee valuuttakursseihin, nostan käteni ilmaan. Valuutta+:ssa pystyy lisäämään yhteen näkymään, vaikka kuinka monta valuuttaa. Tämän avulla pysyt aika hyvin kärryillä, mitä mikäkin maksaa missäkin maassa. Toki on hyvä muistaa, että todellinen hinta, jonka maksat, tulisi laskea sen kurssin mukaan, millä nostat automaatista rahaa. Mutta anyway, aivan ehdoton matkakumppani!
Appstore on täynnä mitä mielenkiintoisempia sovelluksia, jotka helpottavat jatkuvasti arkeamme ja reissujamme. Mitkä ovat sun suosikki sovellukset reissun päällä?
HostelWorldin avulla löytää kyllä kätevästi haluamansa majoituksen, mutta varausta ei kannata tehdä sitä kautta. Mun kokemuksen mukaan 90% hostelleista saa halvemmalla, ku varaa sen hostlan omilta sivuilta. Semmonen vinkkilisäys vielä 🙂
Onko tosiaan noin? Onpa hassua kun luulis sen juuri olevan toisin päin 😀 Kiitti vinkistä.