Kaupallinen yhteistyö Kirkon Ulkomaanapu
Torstaina 28.5. on kuukautispäivä, jota vietetään Maailmalla ja Suomessa. Päivämäärään liittyy hienoa symboliikkaa: Numero 28 viittaa keskimääräiseen kuukautiskierron kestoon päivinä ja numero 5 taas on keskimääräinen vuotopäivien lukumäärä. Päivän tavoitteena on rikkoa tabuja kuukautisista, mutta myös nostaa esiin epäkohtia, joita tytöt ja naiset ympäri maailman kohtaavat kuukautisten takia.
Yhteiskunnan asenneilmapiirin muutokseen tarvitaan myös poikia ja miehiä. Kirjoitin vuosi sitten Menkat – Naisten juttu -blogikirjoituksen, joka on muuten yksi blogihistorian luetuimmista ja kommentoiduimmista kirjoituksista. Yhtä lailla menkat ovat myös meidän miesten juttu, sillä ylläpidämme monia tabuja, myyttejä ja olettamuksia niihin liittyen. Menkkatietämättömyys voi lisätä meissä miehissä empatian puutetta ja pahimmissa tapauksissa johtaa kiusaamiseen sekä ahdisteluun.
Koen tärkeäksi, että miesten tulee myös osallistua menkkakeskusteluun, jotenka veljet, nämä asiat miesten on tulee ymmärtää menkoista.

Menkat ovat yksilölliset eli jokaisella erilaiset
”Se aika kuusta” on yksi typerimmistä sanonnoista. Älä käytä tuota sanontaa! Suosittelen luottamaan ”painettuun sanaan”, eli sanaani, ja luopumaan tuosta fraasista. Sen sijaan, että ohittaisimme naisten menkat kulahtaneella sanonnalla, tulisi meidän juurikin tehdä tilaa keskustelulle. Tehdä näkyväksi, että noin puolella maailman väestöllä on menkat!
Kuukautisiin liittyviä tuntemuksia ja oireilua ei tule niputtaa yhdeksi asiaksi. Osalla oireet saattavat olla kivuttomia ja kuukautisiin ei liity sen kummempia oireita. Toisilla taas kivut ovat niin kovia, että he tarvitsevat sairaslomaa. Tällöin kylläkin kyseessä voi olla sairaus, kuten endometrioosi. Sitten taas suurimmalla osalla kuukautisoireet ovat kaikkea tältä väliltä. ”Se aika kuusta” voi olla kenellä tahansa. Itselläni oli viimeksi viime sunnuntaina, kun mielialani vaihteli yleisestä vitutuksesta päänsärkyyn. Mielialamme vaihtelevat riippumatta onko meillä kuukautiset tai ei.
Kuukautisiin onkin hyvä suhtautua neutraalisti. Kysymällä ja keskustelemalla saat esimerkiksi selville, miten puolisosi tai ystäväsi kokee menkat. Mitä hänen kanssaan olisi hyvä huomioida kuukautisten aikaan? Miten pystyisit harjoittamaan myötätuntoa toisen rinnalla, esimerkiksi työpaikalla. Vain 5% miehistä kokee kiusalliseksi menkkakeskustelun puolison kanssa, kun taas jopa 24% naisista kokee vastaavan keskustelun kiusaannuttavaksi. Mielenkiintoisia lukuja, sillä olisin ajatellut näiden olevan juurikin toisinpäin.
Miehet, olkaamme rohkeita aloittamaan keskusteluja tästä tärkeästä aiheesta, ilman vittuilua!

Menkkaseksi
Verta joka paikassa! Ei, ei, ei! Toki kuukautisvuotoa voi suurella todennäköisyydellä esiintyä menkkaseksin aikana. Jos vuotoa ilmenee, ei sitä kannata pelätä tai ainakaan syytellä ketään siitä. Jos se vie halut, maailma ei siihen kaadu. Seksiä voi harrastaa monella muullakin tapaa kuin yhdynnällä. Tärkeintä on kunnioittaa toista.
Kuukautisvuodon määrä on yksilöllistä ja vaihtelee. Keskimäärin vuotoa on noin kahdesta kolmeen ruokalusikallista koko kuukautisten aikana. Ei siis puhuta suinkaan mistään ”verilöylystä”, jolta se saattaa joskus miesten pallien paukuttelu keskusteluissa kuulostaa. On hyvä tiedostaa, että vuoto saattaa aiheuttaa häpeän tunnetta naiselle. Sen takia siihen suhtautumisen tulee olla sensitiivistä ja toista arvostavaa.
Menkkaseksin harrastaminen ei myöskään ole mikään goals. Seksi kuukautisten aikaan on seksiä. Ei mitään sen ihmeellisempää, joten voit ihan hyvillä mielin ottaa sulan hatustasi pois, jos sellaisen olet sinne jo laittanut. Itselleni tuli myös uutena tietona, että kuukautisten aikana voi tulla raskaaksi. En tiedä mistä tämä myytti on iskostunut takaraivooni, ettei tuolloin lapsenteko ole suotuisaa. Mahdollisuus raskaaksi tulemiseen on myös kuukautisten aikaan. Muista tarpeen tullen ehkäisy myös kuukautisten aikaan.
Kuukautishäpeä
Kuukautiset ovat osa naiseutta. Siskot, kertokaa jos olen väärässä! Tämän ymmärtäminen on tärkeää, sillä kuukautishäpeä aiheuttaa monille naisille epämiellyttäviä hetkiä ja tunteita. Tämä harvoin näkyy ulospäin, sillä asiaa on opittu peittämään eikä siitä puhuta kovinkaan runsaasti ääneen, onhan kuukautiset monella tapaa tabu. Kuukautishäpeästä tuleva stressi on aivan turha energiasyöppö ja pahimmillaan häpeä saattaa aiheuttaa sulkeutuneisuutta.
Kuukautisista johtuvaa häpeää saattaa olla vaikea sanoittaa ääneen, niin kuin häpeän tunnetta ylipäätään on. Jotta me miehet oppisimme ymmärtämään asiaa laajemmin ja tunnistamaan, mistä ilmiössä on kyse, tulee meidän rohkeasti liittyä keskusteluun. Kysyä esimerkiksi puolisolta, onko hän kokenut häpeän tunteita kuukautisten takia. Onko hän jättänyt jotain tekemättä johtuen kuukautisista. Miltä ylipäätään tuntuu puhua kuukautisista ääneen.
Lyön myös pääni pantiksi, jos meiltä miehiltä tulisi kerran kuukaudessa peniksen päästä verta, olisi suhtautuminen aiheeseen erilainen. ”Miesten menkat” olisivat yhteiskunnassamme varmasti näkyvämmät, hyväksytymmät, tutkitummat ja mahdolliset siteet tai vastaavat välineet olisi kaikkien saatavilla ilmaiseksi tai ainakin verottomina. Toki tämä on jossittelua, mutta en uskoa, etteikö tämä skenaario olisi kaukana todellisuudesta. On siis hyvä muistaa veliseni, kuinka maailma voisi maata, jos menkat eivät olisi ainoastaan naisten juttu.

Kuukautispäivä maailmalla
Kuukautishygienia on perusedellytys ihmisoikeuksien toteutumiselle. Meillä Suomessa ollaan monella tapaa edistyneitä tämän asian suhteen. Tyttöjen ei tarvitse keskeyttää koulunkäyntiä, heitä ei eristetä kotona piharakennukseen tai heitä ei käsitellä likaisina kuukautisten takia. Toki parannettavaa meillä on vielä ainakin verotuksen korjaamisessa sekä uskoisin, että muutama lisäeuro esimerkiksi endometrioosin tutkimiseen voisi nopeuttaa toimivien lääkehoitojen kehittämistä.
Monissa kehitysmaissa asian laita on täysin toinen. Kuukautisköyhyys saa tyttöjä ympäri maailman jättäytymään pois koulusta menkkojen ajaksi. Saniteettitilojen ja kuukautissuojien puute on todellinen ongelma monissa kehitysmaissa. Intiassa 66%:ssa kouluista ei ole toimivia wc-tiloja. 83%:lla tytöistä Burkina Fasossa ja 77%:lla Nigeriassa ei ole koulussa paikkaa, jossa voisi vaihtaa kuukautissuojan. Luvut ovat todella korkeita ja epätasa-arvoa ylläpitäviä.
Tekee tosi pahaa kirjoittaa nämä: Tytöille voi olla normaalia harrastaa seksiä vanhempien miesten kanssa, saadakseen rahaa kuukautissuojien ostamiseen. Osa tytöistä käyttää kuukautissiteiden sijaan hiekkaa, likaisia riepuja tai pahimmillaan laittavat kiven sisälle emättimeen tukkiakseen kuukautisvuodon.

Koulutus on paras investointi kohti tasa-arvoisempaa maailmaa. Tuntuu vääryydelle, että jo valmiiksi heikommassa asemassa olevien mahdollisuutta koulutuksen pariin laimminlyödään uskomusten ja tietämättömyyden takia. Yhdenkään tytön ei tule jäädä pois koulusta kuukautisten takia, jos hän ei sitä itse halua. Kirkon Ulkomaanapu tekee töitä sen eteen, että jokaisella tytöllä olisi mahdollisuus laadukkaaseen koulutukseen – myös kuukautisten aikana.
Kirkon ulkomaanapu jakaa hygieniapaketteja, rakentaa kouluihin erillisiä vessoja, joissa on käsienpesupisteet, jakaa tietoa hyvästä kuukautishygieniasta ja tekee vaikuttamistyötä haitallisten perinteiden kitkemiseksi kehitysmaissa. Haastankin sinut mukaan kuukautis- tai kertalahjoittaksi auttamaan kaikista köyhimpien maiden tyttöjä pääsemään kouluun myös kuukautisten aikana!
Jo 12 eurolla saa hygieniapaketin, 24 eurolla kaksi pakettia ja 36 eurolle kolme jne. Pienelläkin summalla voidaan saada aikaan isoja asioita.
Liity kuukautislahjoittajaksi tai tee kertalahjoistus tästä ja tue tyttöjä!
Blogikirjoitusta varten haastattelin naisia, joiden kokemuksia ja tuntemuksia peilaan kirjoituksessa.