Tampereen kirpputorit – Ehdoton helmi Kätkö!

Tampereen kirpputorit tarjoavat kattavan valikoiman aarteita. Löytyy perinteisestä kirppiksestä secondhandia tarjoaviin uusiin tulokkaisiin sekä kansainvälisenkin vertailun kestävä aarreaitta. Suurin osa kirpputoreista on vieläpä pyöräilyetäisyydellä toisistaan. Tämä siis entisen hesalaisen näkövinkkelistä sanottuna. Lielahden kirpputorikeskittymään tosin kannattaa mennä autolla tai bussilla.

Listasta puuttuu ainakin lähikuntien helmet, joten vinkkailkaa kommenttikenttään näitä!

Tampereen kirpputorit

Radiokirppis, Laukontori 1

Yksi Tampereen parhaimmista kirppiksistä. Laajan valikoiman ansiosta, Radiolla tulee käytyä melkein kerran viikkoon kurkkaamassa, mitä on tarjolla. Mukaan on lähtenyt vaatteita sekä astioita kohtuu hinnalla. Huonekaluja Radiokirppikseltä ei löydy, mutta tuoreita pullia kylläkin!

Kirpputori Tarina, Laukontori 4

Radiokirppiksen kupeesta löytyy myös kahdessa tasossa palveleva Tarina. Tarinan yläkerrasta voi bongata merkkituotteita sekä todellisia astialöytöjä. Toki hinnat ovat myös sen mukaisia. Alakerrasta taas löytyy sekalaista kirpputoritavaraa siististi ja selkeästi lajiteltuna.

Tampereen kirpputorit, pesojoonas
Tampereen kirpputorit, pesojoonas

Fida Kuninkaankatu, Kuninkaankatu 22

Kuninkaankadun Fidassa tulee käytyä harvasen viikkoa. Liike sijaitsee hyvällä ohikulkupaikalla, jolloin sinne on helppo mennä ja tulla. Miesten vaatevalikoima sekä astiavalikoima ovat vähän niin ja näin, mutta naisten vaatteiden puolelta saattaa tehdä hyviä löytöjä. Liike kaipaisi pientä freesausta ja uudelleen järjestelyä. Tuntuu, että tilaa ei ole hyödynnetty aivan parhaalla mahdollisella tavalla.

Edit: Juurikin pääsin sanomaan, ettei tilaa ole hyödynnetty parhaalla tavalla, niin liikkeessä on tehty pientä uudelleen järjestelyä.

Uff Vintage, Hämeenkatu 18

Helsingin Uffeissa parasta on se, että jokainen Uff on omanlaisensa, tietylle tyylille suunnattu. Enää ei tarvitse siis summa mutikassa suunnata Uffeja läpi. Nyt Tampereelle on myös avautunut vintage Uff, jonka valikoima vastaa Fredan Uffia. Myymälä on vielä paraatipaikalla, Hämeenkadulla Sokosta vastapäätä. Toivon, että tässä on keskustojen uusi tulevaisuus: lisää kierrätyskauppoja uutta tavaraa myyvien sekaan.

Tampereen kirpputorit, pesojoonas, uff

Uff, Hämeenkatu 9

Tampereen toinen Uff löytyy vähän haastavasta paikkaa, Danske Bankin alakerrasta liukuportaiden takaa. Tämä Uff on ns perus-Uffi eli vaatteita löytyy eri tyylilajeista. Yhdestä nurkasta löytyy pieni valikoima vintage-herkkuja.

Oldie, Kauppakatu 6

Oldiesta saa tehtyä taatusti kaupungin laadukkaampia merkkilöytöjä. Liike on kuin tehty muotitietoisille kuluttajille, jotka pelkäävät leimaantua kirppishaukoiksi. Vaatteet ovat selkeästi esillä ja liike ei muistuta kirpputoria. Huhujen mukaan Anna Puu on myös myynnyt Oldiessa vaatteitaan. Kannattaa varautua “korkeisiin” hintoihin, sillä monet vaatteet saattavat tuntua tavan kirppishaukalle arvokkaille, mutta on hyvä muistaa tuotteiden alkuperäinen hinta.

Merkitys 2hand, Hallituskatu 7

Kaupungin uusin second hand -liike Merkitys avasi ovensa pari viikkoa sitten. Merkitys muistuttaa Helsingistä tuttua ReLove-ketjua. Merkitys panostaa laatuun ja esillepanoon. Kyse ei niinkään ole kirpputorista vaan mahdollisimman lähellä perinteistä vaatekauppaa. Merkityksen kaltaisia liikkeitä tullaan varmasti näkemään tulevaisuudessa lisää.

Kirpputori Kodin Kakkonen, Papinkatu 20

Kun astuin ensimmäisen kerran Kodin Kakkoseen sisään, luulin kirppistä noin seitsemän kertaa pienemmäksi. Tila vain jatkui ja jatkui. Pöydät olivat aika täynnä tavaraa ja hyvin sekavaa tavaraa myös. Jos mielit kirjojen maailmaan, täältä löytyi iso alue kirjoille. Kovinkaan suuria odotuksia en laskisi tälle kirppikselle, mutta käväisemisen arvoinen paikka.

Tampereen kirpputorit, pesojoonas

Kyttälän Kirppis, Aleksanterinkatu 10

Onko etsinnässä Arabiaa tai Iittalaa? Suuntaa Kyttälän kirppikselle ja suurella todennäköisyydellä löydät suomalaista lasia ja posliinia tarpeisiisi. Kaupungin laajin astiavalikoima! Toki hinnat ovat myös sen mukaisia. Alakerrasta saattaa tehdä hyviä ja edullisia astialöytöjä, jos esimerkiksi ensikotiin on tarvetta perus astioille. Sen sijaan, että suuntaisi Ikeaan ostamaan laseja ja kippoja, ota mieluummin eka katsontaan Kyttälän Kirppis.

Amurin Kirppis, Satakunnankatu 59

En tiedä voiko tätä paikkaa sanoa kirpputoriksi vai kaatopaikaksi, mutta iso elämys se on! Aukioloajat eivät kuulemma ole niin justiinsa, joten toivotaan, että tämä on auki, jos olet suuntaamassa Amurin Kirppikseen. Kirppis voi paikoitellen muistuttaa kaatopaikkaa ja aivan joka nurkkaan siellä ei pääsekään näkemään, sillä tavaraa on lattiasta kattoon. Alakerrassa tosin on liikkumatilaa hieman enempi. Ja jos etsit Tampereen murretta, suuntaa ehdottomasti tänne!

Kirpputori Bueno, Itsenäisyydenkatu 13

Bueno keskittyy täysin vaatteisiin. Liike on iso, omaa laajan valikoiman sekä selkeän esillepanon. Itse tykkään, kun on tilaa liikkua ja hypistellä rekkejä. Osa kirpputoreista on huonosti valaistuja, täyteen ahdettuja ja et ole aivan varma miten käytävät menevät. Buenossa ei tätä ongelmaa ole. Jos tulisi tehdä täsmäiskuja vaatteiden osalta, suuntaisin Buenoon.

Edit: Buenosta löytyy myös kodin pientavaraa.

Fida Tammela, Tammelan puistokatu 37

Tammelan Fidan liike oli valitettavasti pettymys itselleni. Valikoima on aika pieni ja sekava. Ehkä erikoistuminen tiettyyn tyylisuuntaan voisi toimia, jolloin tarjonta ei olisi kaikille kaikkea. Liike sijaitsee Buenon vieressä, joten kannattaa toki käydä vilkaisemassa myös Tammelan Fidan tarjonta.

Kätkö Vintage, Aaltosenkatu 31

Nimensä mukaan kätkö. Astuessani Kätköön tuntuikin olisin saapunut Köpiksen tai Damin vintage-kauppaan. Viimeisen päälle tyylikäs ja tunnelmallinen kahdessa kerroksessa oleva liike. Yläkerrasta löytyy vaatteita ja astioita, alakerrasta huonekaluja. Jos mielit vintagea, ota suunnaksi ehdottomasti Kätkö. Kissaihmiset: Kätkön vierestä löytyy kissakahvila.

Ps. Jos et pääse paikan päälle, tsekkaa Kätkön nettikauppa!

Tampereen kirpputorit, pesojoonas, Kätkö, vintage
Tampereen kirpputorit, pesojoonas

Kirpputori Silinteri, Koivostonkylän Prisma, Lempääläntie 21

Jos pitää valita yksi Tampereen kirpputoreista, olisi se ehdottomasti Silinteri. Saman yrityksen kirppis Jyväskylän Kirrissä on myös yksi suosikeistani tuolla alueella. Silinteri löytyy Prisman yhteydestä, joka on parivaljakkona oikein toimiva. Juuri tällaisten yhdistelmien kautta, kirpputorit tulevat tutummaksi laajemmalle yleisölle. Kävin ensimmäistä kertaa Silinterissä viime viikolla ja monissa ”hyvän tavaran” pöydissä sattui olemaan -50%-laput. Mukaan lähti puoli-ilmaiseksi Arabian kukkaruukku ja hyllyyn jäi useita Jokapoika-paitoja alennuslapuilla. Silinteristä löytyy myös huonekaluja.

Tampereen kirpputorit, pesojoonas
Tampereen kirpputorit, pesojoonas

SPR kontti, Harjuntausta 3

Kirppishaukkojen unelma, SPR:n Kontit! Toimivat joka kerta. Jos mietit viikonloppu tekemistä, ota suunnaksi Lielahden kirppiskeskittymä, josta löytyy myös Kontti. Kontista löytyy vaatteita, pyöriä, huonekaluja, astioita, urheiluvälineitä ja -vaatteita. Kaikkea! Henkilökunta on myös aina ystävällistä.

Tampereen kirpputorit, pesojoonas

Jonnan kirppis, Enqvistinkatu 7

Jonnan kirppistä kuvaa parhaiten sana perinteinen. Hyvin perinteinen kirpputori. Hiukan ahtaat hyllyvälit sekä pienet pöydät, jotka pursuavat aarteita ja rojua. Sopii hyvin käydä Lielahden kirppuritorikierroksella, mutta pelkästään tätä varten en välttämättä lähtisi Lielahteen.

Lielahden kierrätyskeskus, Harjuntausta 3

Oma suosikkini Lielahden kirppiksistä on kierrätyskeskus. Avara tila, joka on selkeästi käytetty hyödyksi. Jos kaipaat vispilää, löydät sen täältä. Jos etsit leipäveistä, löydät sen täältä. Jos kaipaat tauluun kehyksiä, löydät sen täältä. Jos etsit puvun housuja, löydät sen täältä. Kierrätyskeskus ei ole vielä kertaakaan pettänyt!

Tampereen kirpputorit, pesojoonas

Fida Lielahti, Possijärvenkatu 2

Lielahden Fida on taattua Fidaa. Paljon tasokasta tavaraa, hyvällä hinta-laatusuhteella. Viimeksi kun kävin täällä, piti ihan himmailla ja viedä ostoksia takaisin paikoilleen, ettei olisi lähtenyt aivan mopo keulimaan. Liikkeessä on selkeät osastot ja esillepano.

Ps. Ota tästä myös lomavinkit Helsinkiin!


Koenko jääväni jostain paitsi, kun muutin pois Helsingistä?

Reilu kuukausi on nyt tamperelaisuutta takana. Eihän tässä vielä arki ole ennättänyt asettumaan aloilleen, eikä lokakuun harmaus laskeutumaan, mutta ajattelin vastata teiltä saamaani kysymyksen. ”Oletko kokenut, että muutettuasi pois Helsingistä, olisit jäänyt jostain paitsi?”

Kysymys kuvaa hyvin aikaamme ja sukupolveani, FOMO-sukupolvea. Toki ymmärrän kysymyksen taustoja. Helsinki on eittämättä Suomen suurin ja elävin kaupunki, kolme kertaa isompi kuin Tampere. Voi olla, että jos olisin muuttanut Helsinkiin, vastaavanlaista kysymystä ei esitettäisi. Lähtöasetelma olisi aivan erilainen ja kysymyksen asettelu voisi olla päinvastainen: Mitä olet saanut elämääsi muutettuasi Stadiin?

Varmasti olen jäänyt monestakin asiasta paitsi muutettuani Tampereelle Helsingistä. Etenkin kun moni ystäväni, jotka tuottavat sosiaaliseen mediaan aktiivisesti sisältöä, tekevät sitä Helsingistä käsin. Helposti sitä muodostuu kuva, että elämää on Helsingissä, ei muualla. Seuraan ainoastaan muutamaa tamperelaista Instagramissa, joiden kautta olen hitusen päässyt mukaan paikalliseen kulttuuriin ja elämään. Ajattelu vinoutuu helposti, jos katsoisi ainoastaan sosiaalista mediaa.

tampare, pesojoonas

Suurin Helsinki-kaipuuni liittyy palveluiden ympärille. Uusia ravintoloita kun tuntuu avautuvan harvakseltaan Helsinkiin. Vieläpä kivan oloisia ja näköisiä. En ole samanlaista ravintolafiilistä saanut vielä Tampereelta. Osittain on peiliin katsominen, mutta osittain kyse on myös erilaisista laatuvaatimuksista, jotka ovat muodostuneet Helsingissä asuessani.

Tällaisia ”laadullisia puutteita” ovat esimerkiksi kauramaidottomuus tai kasvisvaihtoehtojen vähyys. Samoin se, miten tiloja suunnitellaan ja sisustetaan. Mitä trendejä seurataan. Sekä niissä pienissä yksityiskohdissa, jotka ovat oleellisia isossa kuvassa. Aukioloajoissa ja markkinoinnissa, eli mielikuvien synnyttämisessä. En suinkaan sano, etteikö Tampereelta löydy paikkoja, joista entinen kalliolainen ituhippi saisi kauralattensa ja soijasuikaleensa. Kyse on enempi kokonaisuudesta, joka luo tunteen, että tämä on nasta paikka, minun näköinen ja oloinen, täällä haluan nauttia niin ruoasta kuin tunnelmasta. Tällaisia tunteita en ole vielä kohdannut Tampereella. Eri asia on, ovatko tällaiset asiat sitten merkitseviä esimerkiksi vuoden asumisen jälkeen.

Koronapandemian yhä jyllätessä, on se tuonut helpotusta usealla tapaa kotiutumiseen. Moni tapahtuma on peruttu, eikä alallemme tyypillisiä PR-tapahtumia järjestetä niinkään Helsingissä. Etätyösuosituksia on jatkettu ja elämä tuntuu monilla keskittyvän kodin ympärille. Tilanne voisi olla aivan toinen, jos viikosta toiseen somen välityksellä seuraisin tuttujen ja ystävien stooreja erilaisista PR-tapahtumista ja keikoilta. Toki olen nykyään tosi tarkka sen suhteen, miten aikaani käytän ja annan sitä käytettäväksi. Ehkä PR-tapahtumissa käyminen ei olisi ollut elämässäni enää saman lailla läsnä muutosta huolimattakaan.

tampare, pesojoonas

Kaipaan toki Helsinkiin aina välillä. Varsinkin silloin, kun vierailen siellä. Aleksanterinkadun vilke, Punavuoren loivia ylämäkiä koristelevat vanhat kerrostalot, ratikan pauke, ihmisten erilaisuuden kirjo ja kansainvälisyys. Lasipalatsin arkkitehtuuri, Oodin ylväs olemus, rautatieaseman kiviukot ja kauppatorin lokit. Siltikin joka kerta, kun saavun Helsingistä Pispalan kautta kotiin, ihmettelen näkyä Näsijärvelle. Noissa hetkissä tunnen enemmän ikävää kotia kohtaan kuin Helsinkiä. Pispalasta Näsijärvelle aukeavasta näystä on tullut itselleni tietynlainen symboli kodista.

Elämä Helsingissä on jatkanut elämäänsä ilman minuakin. Minä taas olen jatkanut elämää ilman Helsinkiä. Sen suurempaa kaipuuta ei ainakaan tällä hetkellä ole. Totta kai sellaisia kaipuun tunteita tulee ja menee, muttei mitään pysyvämpää ikävää ole. Jos olen jostain asioista jäänyt paitsi muutettuani Tampereelle, sitten olen. En voi jäädä elämään ”entä jos”-elämää. Asian voisi yhtä hyvin kääntää toisinpäin, entä jos en olisi muuttanut Tampereelle. Tuskin olisin päässyt nauttimaan Pispalan näkymistä, Näsijärven tuulahduksesta, uuden kodin tuoksusta, ystävien kanssa sohvalla löhöilystä, Lielahden Cittarissa norkoilusta, yöllisistä skoottiretkistä, nuotimakkaroista, manselaisen murteen kuuntelemista, puutyökurssista.

Elämässä ei ole kyse siitä, mistä jää paitsi, vaan siitä, mitä tulee vastaan. Mitä on tässä hetkessä. Kyse on monesti siitä, millaisen näkökulman valitsemme ja miten freimaamme asioita ja tapahtumia. En usko, että nauttisin Tampereesta, jos miettisin jatkuvasti, mistä Helsingin asioista voisin jäädä jatkuvasti paitsi. Voisin jäädä. Eihän sitä edes voi varmaksi sanoa, että jäisin jostain asioista paitsi, asuisin sitten Helsingissä tai Kittilässä. Se mistä voin jäädä paitsi, on tämä hetki.  

tampare, pesojoonas

Kaipuun tunnetta on toki hyvä kuunnella ja pohtia, mistä se voi kertoa. Joskus se voi sanoa, että on aika palata tärkeiden asioiden pariin. Toisinaan se voi olla vain muistutus, jonkun asian tärkeydestä tietyssä elämänvaiheessa. Haikailen toisinaan lukioaikojen pariin, mutten palaisi enää mistään hinnasta Pihtiputaan kylälle elämään 300€ kuukausibudjetilla. Tässä hetkessä on enemmän kuin hyvä olla ja muistella tärkeiden vuosien perään.

Tampereella on paljon nautittavaa ja elettävää, joten en ole ainakaan vielä ennättänyt hukkumaan kaipuuden tunteeseen ja märehtimään asioista, joista voisin jäädä paitsi.

Ps. Jos edellinen postaus ilmastonmuutoksesta meni ohi, kurkkaa se tästä!


Muutan Tampereelle, nääs!

Siis apua, nyt se on totta! Muutan Tampereelle. Minä, ratikka ja Tappara. Kaikki samassa kaupungissa!

Viime viikolla jännitys muuttui fyysiseksi, kun aloin tuntea muutoksen myös kehossani. Olen enemmän kuin innoissani ja samaan aikaan ihmeissäni, että mitä tässä tapahtuu. Moni ystäväni on myös ihmeissään. Asunnon kauppapäivä oli sovittuna aikapäiviä sitten, mutta korona. Tämän vuoksi en ole oikein uskonut, että muutto tapahtuu. Mutta kyllä, nyt se on jo ovella!

Miksi juuri Tampereelle?

Haluaisin todeta tarinan takia, että koronakevät sai tekemään tämän päätöksen, mutta todellisuudessa ajatus poismuutosta Helsingin keskusta-alueelta on ollut mielessäni jo pitkään. Elämän tyylini ja tarpeeni ovat vuosien saatossa muuttuneet ja sen myötä olen kaivannut enemmän rauhallisuutta ympärilleni. Enemmän luontoa ja tilaa. Avaruutta ja rauhaa. Ostin nykyisen asuntoni, 21 neliöisen unelman, sillä mielin, että vietän paljon aikaa kahviloissa, ravintoloissa ja ulkona kavereideni kanssa. ”Koti on lähinnä nukkumista varten”-ajatuksella. Koronakevään sulkiessa ravintolat ja kahvilat jäljelle jäi ainoastaan 21 neliötä ja Puu-Vallilan korttelit. Seinät alkoivat kaatua päälleni ja neliöt loppua. Haluan jotain muuta!

muutan tampereelle, pesojoonas, loft

En myöskään koskaan haaveillut asuvani 21 neliöisessä yksiössä 32-vuotiaana työssäkäyvänä. Toki en ole monesta muustakaan asiasta haaveillut, mutta sitähän se elämä myös on. Ajatus kuitenkin pienessä yksiössä asumisesta harosi vastaan jatkuvasti ja ymmärsin, että asialle on tehtävä jotain. 

Lopullinen syy muutolleni oli varmastikin asumiskustannukset. Ostin asuntoni kovaan hintaan vuonna 2016. Silloin jo mietin, miten paljon ihminen maksaakaan asumisesta Helsingin keskusta-alueella. Ystäväni rakensi hirsitaloa järvenrantatontille Saarijärvellä samalla rahalla kuin minä kannoin muuttokuormaani vallilalaiseen yksiöön. Nyt 4 vuotta myöhemmin möin asuntoni 20 000€ kalliimmalla hinnalla. ”Maa maksaa” tokaisi veljeni kauppojen jälkeen. Kuinka paljon olen valmis maksamaan sitten maaperästä?

Muutto Tampereelle antaa samaan hintaan tuplasti enemmän neliöitä. Asuntoni ei vieläkään ole mikään valtava, eikä kodin koko ole mikään itseisarvo tai tavoite minulle. Uudessa kodissa kuitenkin tilan tunne korostuu valtavan huonekorkeuden myötä.  Raha ja neliöt ovat kuitenkin vain osasyy muutolle. Uusi kotini on Näsijärven rannalla. Päijänteen rannalla kasvaneena rakastan järviä ja niiden tuomaa rauhallisuutta. Meri on paljon rauhattomampi ja oikukkaampi kuin järvi. En tiedä saatteko kiinni, mitä haen, mutta noissa kahdessa on aivan eri fiilis. 

Kivenheiton päässä sijaitsee myös Pispala, joka on tunnettu puutaloistaan. Samanlaisista, joita löytyy Korpilahden kyläraitilta. Ympäriltäni löytyy paljon tuttuja asioita, mutta samaan aikaan uusia ja vieraita. Suorastaan kihelmöi mahanpohjassa ajatus tutustumisesta uuteen asuinalueeseeni. Uuden kotimatkan löytämisestä. Lähikauppaan tutustumisesta. Leipien heittelemisestä Näsijärven rannalla. 

muutan tampereelle, pesojoonas, loft

En ole paljoakaan pidemmälle miettinyt elämää Tampereella. Sen verran, että nyt muutetaan ja siellä asuu muutama erittäin rakas ystävä. En ole halunnut vielä luoda mielikuvia tai romantisoinnut elämää uudessa kotikaupungissa, josta en oikeastaan tiedä mitään varmaksi. On uskomuksia ja haavekuvia, mutta samaan aikaan mikään niistä ei ole totta. Toki Tampere ei ole aivan tuntematon kaupunki itselleni, mutta haluan yrittää pitää mieleni mahdollisen avoimena kaikkea uutta ja etenkin tamperelaisuutta kohtaan.

Aika näyttää miten Tampere ottaa vastaan uuden asukkaansa. Miten kaupungin kadut puhuttelevat minua ja löydänkö oman paikkani Tampereen hipsteriskenessä. Päädynkö Tapparan vai Ilveksen päätyyn Valtran paita päälläni. Miten Tapolan musta ja wingsit puhuttelevat hollantilaista kasvissyöjää. Mutta ennen kaikkea minä odotan Tamperetta!

Yksi uusi vaihe elämässä on alkamassa. Annahan palaa, elämä!

P.s. Helsinki tulee olemaan rakkauteni. Nähdään pian!