Flow Festival – Juntti hipstereiden joukossa

Sain selitellä taannoin innokkuuttani lähteä haistelemaan Jyväskylään rallitunnelmaa Neste Ralleihin. Paljon paheksuntaa aiheuttava rallit ja rallikansa saavat viherkuplassa elävät tuttuni varpailleen. Ja syystäkin. Tai no en tiedä syystä, mutta kaikin mokomin, nouskaa varpaillenne. Nouskaa te muutkin, jotka katsotte nenänvartta pitkin niitä kymmeniä tuhansia juntteja, jotka pilkkireppujen kanssa talsivat hiekkatien varteen katsomaan ohimeneviä autoja, pahviset rallikypärät päässä, jos näin koette parhaaksenne. 
Itseäni lähinnä hämmentää se suvaitsevaisuuden määrä, joka kahvipöytäkeskusteluissa ja somehuuteluissa nousee esille, mutta unohtuu, kun puhutaan niistä pahvihattuisista elämästä ja Lapin kullasta humaltuneista ihmisistä, jotka vuosi toisensa jälkeen odottavat pakoputkien pärinää erikoiskokeilla. 
En tiedä onko kyse enempi itsensä nostamisesta muiden yläpuolelle, kun paheksutaan jotain sellaista, mikä ei siihen omaan tyyliin ole sopivaa. Tähän ainakin itse syyllistyn ajoittain. Myönnän sen. Vai onko kyse lokeroinnista ja vastakkainasettelusta, jolloin saadaan kaveriporukassa keskustelunaihetta ja hyväksyntää. ”On ne juntit ja hipsterit”. 
Suomi-tapahtumien ehdoton juttu on sen monipuolisuudessa ja värikkäässä kirjossa. Jokaiselle varmasti löytyy kesän aikana jotain. Ja on hyvä muistaa, että kaikkia tapahtumia ei ole suunnattu juuri minulle. Suomipopit, Ruisrock, Neste Rallit, Popedan stadionkeikka ja nyt Flow, ovat meikän tämän kesän suurimmat häppeningit, joissa olen päässyt ja pääsen olemaan mukana.
Itse en haluaisi olla kokematta jotain tapahtumaa sen takia, että siellä käy ”ne tietynlaiset” tyypit. Ralleilla juntit ja Flowssa hipsterit. Itse haen festareilta lähinnä sitä tunnelmaa ja fiilistä. Nuorempana sitä tuli juostua artistien perässä juoden lennosta salakuljetettua taskulämmintä kyykkyviiniä. Vuosi sitten Ruisrockissa perjantaipäivä meni istuessa anniskelualueen samassa penkissä melkeinpä koko illan. Kaikki oli enemmän kuin hyvin siinä hetkessä niiden ihmisten kanssa.
Moni olettaa, että nimenomaan Flow on se meikän festari numero yksi. Olen kerran aikaisemmin ollut Flowssa ja koin osittain vähän ulkopuolisuudentunnetta, kun lähdin hakemaan sieltä sitä mitä olin muiltakin festareilta hakenut: pämppäämistä ja hulluttelua lei kaulassa, yhteislaulantaa unohtamatta. Flow tuntui silloin aika paljon sille, mitä keskutalaiset ystäväni huutelivat kehä 3 ulkopuolelta. Juurikin niiltä stereotyyppisiltä kliseiltä, joita itsekin tässä viljelen. Aika paljon sitä tulee otettua valmiita ajatuksia muilta ja sen mukaan mentyä tilanteisiin. Valmis mielipide, josta kynsin ja hampain pitää kiinni.
Vaikka ulkoisesti muistutankin kalliolaista uniikkia hipsterilumihiutaletta, on sydämeni ja käyttäytymiseni juuret syvällä Korpilahdella. Koen rakkautta 90-luvun laman tunnelmaa kohtaan, sitä rösöisyyttä ja tunkkaisuutta, joka niiltä ajoilta on pinttynyt, varsinkin maalaiskyliin. Sellaista huoletonta, vilpitöntä ja jokseenkin autenttista tyyliä olen hakenut kotiseudultani kesän aikana. 
Tänä vuonna odotan kylläkin Flowta aivan uudella tapaa. Viime viikonlopun Popedan stadionkeikka on vielä vahvasti muistissa, kylläkin rockinyrkki on laskeutunut takaisin reidelle sekä rytmijalka saatu aloilleen. Flow tarjoaa täysin uudenlaisen maailman tämän kesän juhlintoihin. Arvostan, kun tunnelmaan on panostettu ja pieniä yksityiskohtia mietitty huolella. Ruoka, juomat ja oheisohjelmat ovat viimeiseen asti hiottuina. Koko festarialue tulee varmastikin tarjoamaan sielulle ravintoa ja Anna Puun nälkäinen sydän varmastikin vie allekirjoittanutta. Pääsen matkustamaan manselaisesta äijärockin jytkeestä suoraan harmoonisen kauniiseen Suvilahteen.  
Jännitystä kuitenkin nostattaa se, miten selviän kaikkien noiden jumalattoman erikoisesti ja kauniisti pukeutuneiden ja siivosti käyttäytyvien hipstereiden keskellä tällä kertaa? Olenhan kuitenkin uinut kuin kala vedessä Suomipopeilla napaten eturivin paikan Neon 2 keikalla. Flown etiketti on kuitenkin muista tapahtumista hitusen poikkeava mutta otan haasteen vastaan.
Tässä vielä ohjenuorat itselleni ja muille kaltaisilleni rallijunteille Flowhun:
  1. Vältä puhumasta Neste Ralleista, se on vasta hip ja hop ensi vuonna. Säästä voi aina puhua
  2. Kaada Lappari aina lasiin, sano sen olevan somerolaisen kellaripanimon tuottamaa artesaaniolutta, joka on tuotettu viime viikon ylijäämä leivistä 
  3. Älä heitä roskia maahan, siellä kierrätetään

Kuvat Tiia Lehtinen
**Vaatteet kuvauslainassa